Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-09 19:08:00

Be akartak hatolni egy zsinagógába, két embert megöltek

Fegyveresek rohamozták meg a hallei zsinagógát a zsidóság legszentebb ünnepén, Jóm Kippur napján. A biztonsági intézkedések miatt nem tudtak behatolni, az utcán kezdtek el lőni a járókelőkre. Két embert lelőttek. Egy támadó elmenekült, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Be akartak hatolni egy zsinagógába, két embert megöltek

Nem sokkal dél után riasztották a rendőröket a hallei zsinagógához, amelyet sajtóhírek szerint két fegyveres próbált megostromolni.

A Welt értesülései szerint a támadók automata fegyverrel nyitottak tüzet a zsinagóga ajtajára és ablakára, ahol csaknem százan gyűltek össze a zsidóság legnagyobb ünnepe, a Jóm Kippur alkalmából.

Az épület védelmét azonban korábban megerősítették, csak ezért nem tudtak behatolni. Máskülönben vérfürdőt rendeztek volna.

A támadók azonban nem adták fel. Gyalogosokra kezdtek el lőni. Az egyik elkövető katonai álcaruhában volt, és valósággal vadászott a járókelőkre.

A rendőrség a mikroblogján közölte, hogy két embert lőttek le a fegyveresek. A hatóságok felszólították a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A támadók kézigránátot dobtak a közeli zsidó temetőre, és rálőttek egy kebabárusító helyre is. Az egyik támadó gépkocsival menekült Lipcse irányába, őt üldözőbe vették. Egy gyanúsítottat elfogtak.

A német vasutak közölték, hogy az incidens miatt lezárták a hallei pályaudvart. Az utasokat csak Lipcséig szállították.

A hatóságok abból indulnak ki, hogy antiszemita indíttatású volt a támadás, amely miatt Száz-Anhalt tartomány miniszterelnöke és belügyminisztere is megszakította külföldi útját.

A nyomozást a német szövetségi ügyészség vette át.

Be akartak hatolni a zsinagógába Jóm Kippur napján, két embert lelőttek

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink