Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-08 18:45:00

Síita milíciák állhatnak az iraki tüntetők elleni támadások mögött

A kormány-ellenes tüntetők jogainak tiszteletben tartására szólította fel az iraki biztonsági erőket az ország elnöke. Már legalább 110 ember meghalt és több mint 6 ezer megsebesült az egy hete kezdődött zavargásokban. Az Iránból támogatott síita milíciák vezetője tagadta, hogy közük lenne a demonstrálók elleni erőszakhoz.

Síita milíciák állhatnak az iraki tüntetők elleni támadások mögött

Katonai páncélozott járműveket vezényeltek Bagdadba hétfőn. Vasárnap éjjel a tüntetők és a biztonsági erők közti harcok átterjedtek egy zsúfolt kerületre, ahol sokan élnek nehéz körülmények között. A zavargásokban legalább 15-en meghaltak.

"Arra kérjük az embereket, és a hadsereget, hogy álljanak mellénk. A forradalmunk a rezsim bukásáig tart. Követeléseink vannak, de csak üres ígéreteket hallunk, amiket nem teljesítenek" – mondta egy helyi lakos.

Külföldi tudósítók szerint a háztetőkről mesterlövészek lőnek a tüntetők közé. Sőt még a sebesültekhez igyekvő mentősökre is, akik az utcák zsúfoltsága miatt gyakran nem tudnak kiérni a helyszínre.

 A sebesültek szállításában háromkerekű motorosok is részt vesznek.

"Ha a mentősök behajtanak egy tüntetésre, nem jönnek vissza, a sebesülteket pedig köztük is lelövik. Mi szállítjuk el a sebesülteket a kórházba. Itt is lőnek ránk, pedig békés tüntetők vagyunk, fegyverek nélkül" – mondta egy sofőr.

Az iraki elnök elítélte a tüntetők és újságírók elleni erőszakot és felszólította a biztonsági erőket, hogy tartsák tiszteletben minden iraki jogait.

"A kormány megerősíti, hogy senki nem adott ki tűzparancsot. A nép jogait és az alkotmányt védő biztonsági erőknek fel kell lépniük azok ellen a bűnözők ellen, akik rátámadtak az emberekre és félelmet keltettek a médiában" 

 - mondta az elnök, Barham Salih.

A demonstrálók elleni támadások mögött sokan az Iránból támogatott síita milíciákat sejtik. Sokak szerint tavaly szeptemberben is ők támadtak tüntetőkre egy déli városban.

"A tüntetéseket a belügyminisztérium oszlatja fel a hadsereggel. A mi erőink és a kurd pesmergák tartalékos egységek, akik csak parancsra avatkoznak közbe, ezúttal viszont nem kaptunk ilyen utasítást. – mondta Falih AL-Fajjad, a Nép Mozgósítási Erők vezetője.

A síita milíciák részt vettek az Iszlám Állam legyőzésében, tavaly pedig hivatalosan is az iraki fegyveres erők részeivé váltak. Nagy befolyással bírnak a politikára, képviselőik vannak a parlamentben és a kormányban is.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink