Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-08 08:57:00

Óriási a baj: ez történt az ENSZ-ben

Vészesen kevés pénz maradt a szervezet működési költségeire, szeptember végén 230 millió dolláros hiány alakult ki, és október végére a tartalékok is elfogyhatnak.

Óriási a baj: ez történt az ENSZ-ben

Annak érdekében, hogy biztosítani tudják az alkalmazottak bérét az év végéig, megszorító intézkedéseket kell hozni, például el kell halasztani a konferenciákat, csökkenteni kell az alkalmazottak utazását, az árubeszerzést, takarékoskodni kell a energiafelhasználással, és felül kell vizsgálni a szervezet által nyújtott szolgáltatások körét - írta Antonio Guterres főtitkár 37 ezer alkalmazottnak levélben, amelyet az AFP hírügynökség is megismerhetett.

A tagországok az idén csak a 70 százalékát fizették be az ENSZ költségvetésébe annak a pénznek, amely szükséges a működéshez. Guterres már tavasszal kérte a díjhátralékban lévő országokat, hogy pótolják az elmaradást, de egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint nem voltak hajlandók erre.


A világszervezet felelőssége takarékos gazdálkodásáért végső soron a tagországoktól függ

- írta Guterres. A békefenntartó műveleteket nem számolva az ENSZ 2018-2019-es működési költségvetése elvben csaknem 5,4 milliárd dollár, és ennek 22 százalékát az Egyesült Államoknak kell befizetnie.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink