Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-08 16:30:00

Megroppant a bankszektor? Munkavállalók tízezrei kerülnek utcára

Legutóbb a brit HSBC jelentette be 10 ezer ember menesztését, miközben a németországi Deutsche Bank is közel 20 ezer munkavállalónak int búcsút – írja a Financial Times alapján a The Guardian. Előbbiben a csökkenő kamatlábak mellett a vámháború is közrejátszik.

Megroppant a bankszektor? Munkavállalók tízezrei kerülnek utcára

Néhány hónappal a vezérigazgató menesztése után a HSBC 10 ezer embert meneszt – számolt be róla a Financial Times alapján a The Guardian. A kirúgások elsősorban a magas beosztású, jól fizetett pozíciókat érintik, amellyel a cég a globális munkaerejének 4%-ától válna meg.

A brit székhelyű bank lépése mögött egyebek mellett a csökkenő kamatlábak, a Brexit és globálisan kibontakozó vámháború áll.

A portál egyébként azt is megjegyezte, hogy a bank csaknem 240 ezer embert alkalmazott világszerte a június végi adatok alapján. Csak az Egyesült Királyságban 41 ezren dolgoztak a bank kötelékében.

Közben Németországban is volt már jobb időszaka a bankszektornak. A legpatinásabb Deutche Bank például azzal sokkolta a szektort és a közvéleményt, hogy 18 ezer embert tesznek utcára, ezzel a globális munkaerő ötödétől szabadulnak meg.

Minden bizonnyal nem lehet kizárni azt sem, hogy ehhez köze lehet annak a ténynek, hogy júliusban az elmúlt négy év legnagyobb veszteséget elszenvedő negyedévét zárta a csoport.

Németország második bankja, a Commerzbank sincs könnyű helyzetben, igaz, ők nem az állomány ötödétől, „csupán” tizedétől, egészen pontosan 4300 teljes állású munkavállalót terveznek elengedni.

Franciaországban is leépítések zajlanak: a Société Générale 1600 embertől válik meg, míg a Barclays már az év első felében 3 ezer munkahelyet szüntetett meg.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink