Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-07 14:52:00

Elképesztő jóléti intézkedéseket ígér a lengyel kormánypárt, ha győz a választáson

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke és Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette hétfőn azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket a vasárnapi választási győzelem esetén a kormányzás első száz napján kezdeményeznek.

Elképesztő jóléti intézkedéseket ígér a lengyel kormánypárt, ha győz a választáson
Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke
Az öt pont a kisvállalkozók által fizetett társadalombiztosítás csökkentését, a 13. és a 14. havi nyugdíj kifizetését tartalmazza, továbbá az egészségügyben az új betegségmegelőzési vizsgálatcsomag bevezetését a 40 évnél idősebbek számára, városi elkerülő utak megépítését, valamint a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását a nyugat-európai szinthez.

Az említett programpontokat korábban, a választási kampány során hirdették meg. A hétfői sajtóértekezleten Jaroslaw Kaczynski elmondta: már az új kormányzati ciklus első száz napján a PiS olyan törvényeket, illetve kormányprogramokat fogad el, amelyek lehetővé teszik e pontok megvalósítását.

Mateusz Morawiecki elmondta: az alacsonyabb társadalombiztosítás mintegy 300 ezer kisvállalkozást érint, átlagban havi 500 zloty (mintegy 38 500 forint) megtakarítást jelent majd a havi átlagban maximum 10 ezer zloty (769 ezer forint) bruttó bevételt, valamint maximum 6 ezer zloty (461 ezer forint) jövedelmet elérő vállalkozóknak.

A közúti körgyűrűk építésének költségeit Morawiecki mintegy 20 milliárd zlotyra (1,5 billió forint) becsülte, a beruházásokat részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásból fedezik.

Az agrártámogatási program viszont a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokkal, az európai kohéziós politikával függ majd össze - mondta a kormányfő.

A PiS választási programja előterében a biztonságpolitikai témák mellett éppen a gazdasági és társadalompolitikai intézkedések szerepelnek. A kormánypárt e téren az eddigi politikája folytatását ígéri. A kampány során a PiS az aktuálisan felmerülő társadalmi témákra is reagált, kiállva a hagyományos családfelfogás, a keresztény értékek védelmében.

Felmérések szerint a PiS a vasárnapi választáson újból abszolút többségre tehet szert a parlamentben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink