Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-06 07:30:00

72-re nőtt Irakban a kedd óta tartó zavargások halottainak száma

72-re nőtt Irakban a kedd óta tartó zavargások halottainak száma. Az emberek országszerte tüntettek a korrupció ellen. A rendőrség szerint fegyveresek vegyültek a tömegbe. A demonstrálók viszont azt állítják, hogy mesterlövészek lőtték őket éles lőszerrel.

Még ma is lehetett katonai páncélozott járműveket látni Bagdad központjában, a kijárási tilalmat azonban feloldották. Az erőszakos tüntetések nyomait pedig elkezdték eltakarítani.

A tüntetők csak alapvető jogokat követeltek: hogy ne csak protekcióval lehessen munkához jutni, és hogy a kormányzati szolgáltatások legyenek megfelelő színvonalúak. A kormány ugyanis nem kórházakat és iskolákat épít, hanem titkos börtönöket. – méltatlankodott egy bagdadi asszony.

Az iraki fővárosban szemtanúk szerint rendőrségi mesterlövészek lőttek bele pénteken a tüntető tömegbe.

Ezt csinálják a korrupt politikusok. Éles lőszerrel lövik az embereket. Csak ebben a kerületben 12 ember sebesült meg. – mondta egy civil aktivista.

Bagdadban kedden kezdődtek tüntetések tiltakozásul a kormányzati korrupció ellen. A megmozdulások gyorsan átterjedtek több déli iraki városra is, és több helyen erőszakba torkollottak. A rendőrség szerint fegyveresek vegyültek a tüntetők közé, ők kezdtek el lőni az egyenruhásokra. Több rendőr életét vesztette.

A hatóságok több száz embert őrizetbe vettek, de többségüket hamarosan el is engedték.

Irakban 2017-ben győzték le az Iszlám Állam hírhedten kegyetlen terrorszerveztet. Azóta nem tapasztaltak a mostanihoz hasonló erőszakot.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink