Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-05 07:35:00

Így akarják megoldani a Rómát elborító szeméthegyek problémáját

Már műanyag palackok újrahasznosításával is megválthatók a római tömegközlekedési rendszer járataira szóló digitális jegyek és bérletek. Bár a lehetőséget sokan üdvözölték, önmagában valószínűleg nem oldja meg azt a problémát, hogy a város utcáit sok helyen szemét borítja.

Műanyag palackokat pakolnak egy présgépbe az egyik római metróállomáson. Az utasok így gyűjtenek pénzt a digitális jegyükre, vagy bérletükre. „Ha anyagilag érdekeltté teszik az embereket az újrahasznosításban, akkor azok is megteszik, akikben amúgy nincs polgári kötelességérzet” – mondta egy római lakos.

Egy digitális vonaljegy, ami egy metrós utazásra használható, vagy 100 percig az összes buszjáraton, másfél euróba kerül. Ennek ára már 30 palack újrahasznosításával megfizethető.

„A kijelzőn látható az alkalmazás, abban pedig egy vonalkód. Palackonként 5 euro-centet írnak jóvá a felhasználó egyenlegén” – magyarázta a közlekedési vállalat egyik alkalmazottja.

A főpolgármester által kezdeményezett környezetbarát rendszert 12 hónapig tesztelik. Ez idő alatt 3 metróállomásra helyeznek ki újrahasznosító présgépeket.

„Ahelyett, hogy eldobnák, végre újrahasznosítják a palackokat. Ez jó, mert a szelektív hulladékgyűjtés problémás Rómában” – mondta egy másik helybéli.

A római hulladék 80%-át tároló lerakót 7 éve bezárták, de egy környezetvédő csoport szerint Milánóval ellentétben nem építettek ki jó szelektív hulladékgyűjtő és újrahasznosító rendszert.

”Ha a bezárt hulladékkezelő helyett nem építenek újrahasznosító üzemeket, a szemetet továbbra is el kell szállítani, ahogy most” – mondta Stefano Ciafani, a csoport elnöke.

Az olasz fővárost közben elönti a szemét. Utcáin több száz tonnányi hulladék hever szanaszét, gyakran a turisztikailag kiemelt helyek környékén is.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink