Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-28 09:45:00

Jó hírt kaptak az ukránok és a szerbek, a szlovákok viszont nem örülhetnek

Javultak pénteken Ukrajna és Szerbia államadós-osztályzatai, Szlovákia besorolásának eddigi pozitív kilátása ugyanakkor stabilra gyengült.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re emelte a devizában és helyi valutában fennálló hosszú lejáratú ukrán szuverén kötelezettségek globális besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P a felminősítést azzal a várakozásával indokolta, hogy az új ukrán kormány elkötelezett a makroszintű költségvetési stabilitás mellett.

A Fitch Ratings "BB"-ről "BB plusz"-ra emelte Szerbia devizában és helyi valutában kibocsátott hosszú távú államadósságának besorolását a makrogazdasági stabilizációra hivatkozva. Az új szerb osztályzat kilátása is stabil.

A Moody's Investors Service ugyanakkor Szlovákia "A2" szintű besorolásának eddigi pozitív kilátását stabilra vette vissza, azzal indokkal, hogy romlott a szlovák költségvetés hosszú távú fenntarthatósága.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink