Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-22 12:29:00

Irán régiós béketervet kíván benyújtani az ENSZ-ben a Hormuzi-szorosról

Régiós béketervet fog benyújtani a stratégiailag fontos Hormuzi-szorosról az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban - közölte vasárnap Haszan Róháni iráni elnök.

Irán régiós béketervet kíván benyújtani az ENSZ-ben a Hormuzi-szorosról

Az iráni vezető egy teheráni katonai díszszemlén kijelentette, a terv összehozza majd és a remény koalíciójába tömöríti az öböl menti államokat, hogy a külföldi hatalmak beavatkozása nélkül szavatolják a hajózást a térségben. A béketerv a Perzsa(Arab)-öbölre és a Hormozi-szorosra vonatkozna.

A külső beavatkozás nagyon vitatható és veszélyes a Perzsa-öböl térségére nézve. Teherán barátságot és testvériséget szeretne elérni az öböl menti térség államaival, amelyeknek "kezet nyújt" - mondta Róháni, aki szerdán mondja el beszédét az ENSZ-ben.

Az Egyesült Államok és Irán heves vitába bonyolódott a Hormuzi-szorosról, az öböl menti térség fontos vízi útjáról, ahol Irán több külföldi hajót is lefoglalt.

A múlt héten Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa(Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére azt követően, hogy szaúdi olajlétesítményeket értek támadások.

A jemeni húszi lázadók ugyan azt mondták, ők követték el a támadásokat, de Rijád és Washington azt gyanítja, hogy a történtek mögött Teherán áll.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink