Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-22 18:08:00

Eldurvultak a tüntetések Hongkongban

Egyre több az erőszakcselekmény a tüntetéseken Hongkongban. Az ellenzékiek valósággal megszálltak egy bevásárló központot, ahol kínai zászlót gyújtottak fel, törtek-zúztak. Megvertek több, a demonstrációkat ellenző hongkongit is. Szétvertek egy metrómegállót is.

A barikádjukhoz nézték ki egy hirdetőtáblát a tüntetők egy hongkongi plázában, ahol a korlátokat már korábban begyűjtötték. A fiatalokból álló csoport tört-zúzott, elsősorban Kína-barát üzleteket romboltak. Elvették a tűzoltó-készülékeket is, azzal spriccelték tele a padlót.

Egy kínai zászlót is letéptek. Előbb megtaposták, aztán felgyújtották és kidobták. A tüntetők azt állítják, hogy erőszak nélkül nem hallgatja meg őket a kormányzat.

"Mi mindenkire számítunk, hogy hangot adjunk követeléseinknek. Vannak, akik erőszakkal fejezik ezt ki, akik összecsapnak a karhatalommal" – mondta az egyikük.

Az ellenzékiek azonban már nemcsak a rendőrökkel csapnak össze. Felvételeken látható, hogy olyan embereket vertek meg, akik kritizálni kezdték őket. "Ide jutott nálunk az igazságszolgáltatás" – méltatlankodott az egyik súlyosan vérző férfi.

Egy kormánytag luxusatóját pedig rudakkal rongálták meg. A miniszter éppen a kínai nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadásról távozott volna. Az esti tűzijátékot a megmozdulások miatt lefújták.

Hongkongban június óta tartanak a tüntetések, illetve zavargások. Az ellenzékiek eredetileg a tervbe vett kiadatási törvény ellen tiltakoztak. A tervezetet azóta visszavonták, de a demonstrálók most már azt követelik, hogy vizsgálják ki a rendőrségi túlkapásokat. Attól is tartanak, hogy Kína előbb-utóbb rákényszeríti a saját, elnyomó rendszerét az egykori brit gyarmatra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink