Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-21 18:29:00

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

A légvédelem erősítése érdekében küld katonákat Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok. Ezzel kíván válaszolni az egy hete történt drón-támadásra, amely a világ legnagyobb olajfinomítójában tett kárt, ezzel felére csökkentve az ország kőolaj kitermelését.

Egyelőre csak kisebb létszámban, de katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok. A döntésre már Donald Trump, amerikai elnök is rábólintott.

"A szaúdi királyság kérésére az elnök jóváhagyta az amerikai csapatok kiküldését, amelyek elsősorban védekező jellegűek és légi-valamint rakétavédelmi célokat látnak majd el. Biztosítjuk a megfelelő katonai felszerelést a szaúdiak, valamint az Egyesült Arab Emírségek számára." – fogalmazott az amerikai védelmi miniszter és hozzátette, fő céljuk, hogy betartassák a nemzetközi egyezményeket.

A lépés előzménye az egy hete történt súlyos légicsapás, amely a szaúdi olajlétesítmények ellen történt. Azt a jemeni húszi lázadók vállalták magukra, szakértők és több nagyhatalom szerint viszont az akcióért Irán tehető felelőssé.

"A Napnál is világosabb, és teljes az egyetértés arról, hogy Irán követte el a támadásokat." – jelentette ki a külügyminiszter, akit az amerikai elnök pár napja a térségbe küldött, hogy a szaúdi koronaherceggel tárgyaljon a lehetséges válaszokról.

A pusztítás miatt átmenetileg felére csökkent a szaúdi kőolaj-kitermelés, az olajárak pedig jelentősen megugrottak.

A támadás óta még jobban kiéleződött az iráni-szaúdi és az iráni-amerikai konfliktus. Míg az iráni külügyminiszter totális háborúval fenyegetőzött, addig az amerikai külügyminiszter leszögezte, békés megoldásra törekszenek és a katonai csapásmérés csak a legvégső opció lehet.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink