Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-20 06:10:00

Újabb globális klímasztrájk jön

Újabb globális klímasztrájkot tartanak ma, 3 nappal az ENSZ hétfői klímacsúcsa előtt, majd 4 nappal azután is, jövő pénteken. A mozgalomhoz nagy erővel toboroz támogatókat Greta Tunberg, a 16 éves svéd klímaaktivista, aki hétfőn Barack Obamával, az előző amerikai elnökkel is találkozott.

Újabb globális klímasztrájk jön
Antonio Guterres

Megnőtt a turizmus a Spitzbergákon a klímaváltozás miatt. A Jeges-tengerben lévő, norvég szigetcsoporton 1970 óta 4 fokkal nőtt az éves átlaghőmérséklet. A szigetek 2 ezer főt számláló fővárosa a világ legészakibb, és egyben leggyorsabban melegedő települése.

"A klímaváltozás miatt egyre népszerűbbek vagyunk, de korlátozni szeretném a látogatók számát. Minél többen jönnek, annál gyorsabban okozunk kárt a helynek, amit meg akarunk mutatni a világnak" – mondta egy kutyatelep tulajdonosa.

ENSZ főtitkára hétfőre klímacsúcsot hívott össze, hogy a világ országai nagyobb vállalásokat tegyenek a 2015-ös párizsi klímaegyezmény teljesítése érdekében. Az eddigi vállalássokkal nem lehet teljesíteni az akkor kitűzött célt, hogy másfél fok alatt tartsák a globális felmelegedést.

"Nem akarok felelős lenni abban, hogy a 3 unokám egy félig elpusztított bolygón éljen, amikor annyi idős lesz, mint én most. A fiatalok élére álltak a klímaváltozás elleni harcnak, remélem, ennek hatása lesz a kormányaikra" 

– mondta Antonio Guterres, a főtitkár.

Az említett fiatalok egyike, a svéd Greta Tunberg tavaly vált ismertté azzal, hogy péntekenként kihagyta az iskolát, hogy így tiltakozzon a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség ellen. Hétfőn Barack Obama kérdezte arról, hogy sikerültek New York-i és washingtoni akciói.

"Mindenki kedves volt, a fiatalok pedig nagyon lelkesek, ami nagyon jó. Senki sem túl kicsi ahhoz, hogy megváltoztassa a világot, tehát mindenki legyen kreatív és tegyen meg minden tőle telhetőt" – mondta Tunberg.

A 16 éves lány szerdán egy klímaváltozással foglalkozó szakértői jelentést adott a képviselőház egyik albizottságának. Aznap Donald Trump bejelentette: megvonja a jogot Kaliforniától, hogy önállóan szabályozza a járművek károsanyag-kibocsátását. Az ENSZ főtitkára bírálta a döntést.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink