Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-20 18:45:00

Patthelyzet? Visszautasította Netanjahu nagykoalíciós ajánlatát Beni Ganc

Visszautasította az izraeli választáson elsőként végző Kék-Fehér pártszövetség Benjamin Netanjahu ajánlatát, hogy alakítson egységkormányt az általa vezetett Likuddal. Az eddigi miniszterelnök pártja 2 mandátummal kevesebbet szerzett náluk, de mindketten nehezen tudnának más pártokkal megegyezni, hogy többséget szerezzenek a Knesszetben.

Kezet rázott Simon Peres jeruzsálemi emlékművénél Benjamin Netanjahu és Beni Ganc. A gesztust Reuvén Rivlin elnök sürgette, aki a két politikus pártjának nagykoalícióját támogatja.

"Amikor 84-ben nem volt egyértelmű győztes, Peres és Sámír együtt kormányzott. Most is ez a helyzet, ezért ahogy az elnök mondta, kormányozzunk mi is közösen" – javasolta Netanjahu. Az eddigi miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy akár felváltva is betölthetnék a kormányfői tisztséget. Ez pedig jelentős változást jelent a stratégiájában.

"Úgy gondolom, hogy Bibi hazudik Gancnak és valójában nem akar nagykoalíciót, pedig az egységkormány egy nagyon jó ötlet, és jó lenne Izrael népének" – mondta egy férfi.

Ez a palesztin tisztviselő úgy véli, hogy az izraeli politikában akkor is a jobboldal marad domináns, ha szövetséget köt másokkal. Egy izraeli elemző árnyaltabban látja a képet.

"Ganc más vezetési modellt képvisel, mint Netanjahu. Őt úgy látják, mint aki visszahelyezné a központba a közérdek szolgálatát, míg Netanjahu esetében az ő személyes érdekei határozták meg a Likud és a kormány politikáját" – mondta Gajil Talsir politikai elemző.

A volt vezérkari főnök által vezetett Kék-Fehér pártszövetség első helyen végzett. 33 mandátumot kaptak, míg a Likud csak 31-et. "Szándékomban áll felállítani egy széles és liberális egységkormányt a saját vezetésemmel. Egy olyan kabinetet, amely megvalósítja a népakaratot és teljesíti a legfontosabb ígéreteinket" – mondta Ganc.

A politikus ezzel kizárta, hogy együttműködjön a vallásos pártokkal, amelyek Netanjahu szövetségesei voltak. A nagykoalíció visszautasítását viszont egy szövetségesére hagyta.

"Nem lépünk be olyan szövetségbe, amit Netanjahu vezet. A mi célunk, hogy kijavítsuk a hibákat, csökkentsük a megosztottságot és ismét pályára állítsuk az országot, ez pedig nem sikerülhet Netanjahuval" – mondta Móse Jáálon.

Harmadik helyen 13 mandátummal a Közös Arab Lista végzett. Elemzők szerint Netanjahu retorikája ugyanis feldühítette az izraeli arabokat, akik körében így megnőtt a részvétel.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink