Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-20 21:38:00

"Jól kell csinálni a dolgokat" - Trump nem sieti el a megállapodást Kínával

Nem szükséges a kereskedelmi egyezmény Kínával az elnökválasztás előtt - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban Scott Morrison ausztrál kormányfővel tartott közös tájékoztatóján.

"Jól kell csinálni a dolgokat" - Trump nem sieti el a megállapodást Kínával

Újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök úgy fogalmazott: "teljes körű megállapodást akarunk, a részleges egyezmény engem nem érdekel". Hangsúlyozta, hogy számára nem fontos a megállapodás megkötése a 2020-ban tartandó amerikai elnökválasztás előtt.

Trump kifejtette, hogy az esetlegesen felgyorsított, nagyon gyorsan lezajló tárgyalások nem vezetnek "jó" eredményhez.

"Jól kell csinálni a dolgokat" - fogalmazott. Hozzátette: ez a megállapodás nagyon összetett, elsősorban a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó része bonyolult. Az elnök mindazonáltal megismételte, hogy a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel "kiváló".

Washingtonban csütörtökön kezdődtek újra az amerikai-kínai tárgyalások, de ezúttal csak a delegációvezetők helyetteseinek részvételével. A mintegy 30 kínai szakembert tömörítő kínai küldöttséget Liao Min kínai pénzügyminiszter-helyettes vezeti, az amerikai delegációt munkáját pedig Jeffrey Gerrish, az amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Robert Lighthizer helyettese.         Az egyeztetések elsődleges célja azonban nem csak a részletkérdések megvitatása, hanem egy októberre tervezett magas szintű tárgyalási forduló előkészítése. Amerikai sajtóértesülések szerint a megbeszéléseken szóba került az amerikai agrártermékek exportja és a szellemi tulajdon védelme.        

A résztvevők péntek délutánig nem adtak ki közleményt sem a tárgyalások témáiról, sem a megbeszélések eredményeiről.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink