Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-19 16:53:00

Újra megnyitják a látogatók előtt a Washington-emlékművet

Újra megnyitják a látogatók előtt az amerikai főváros központjában magasló obeliszket, a Washington-emlékművet, amelynek egész lift- és biztonsági rendszerét felújították az elmúlt három évben.

Újra megnyitják a látogatók előtt a Washington-emlékművet

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat közlése szerint a 169 méter magas látványosságot helyi idő szerint csütörtök délben nyitják meg újra a nagyközönség előtt. A ceremónián a tervek szerint az amerikai first lady, Melania Trump is részt vesz.

Az első amerikai elnök, George Washington emlékét őrző obeliszket 2011 augusztusában bezárták, mert egy földrengésben megsérült a felső része. Az emlékművet 2014-ben ismét megnyitották, ám a parkszolgálat két évvel később, 2016 szeptemberében kénytelen volt bezárni a liftrendszer folyamatos meghibásodása miatt.

Az Egyesült Államok egyik nemzeti szimbólumának számító homokszínű obeliszk építési munkálatai 1848-ban kezdődtek és csaknem 40 évig tartottak.

A National Mall parkban álló emlékmű egy évig viselhette a világ legmagasabb épületének címét, amelyet aztán 1889-ben át kellett adni a párizsi Eiffel-toronynak.

Az obeliszk továbbra is Washington legmagasabb épülete és - amikor látogatható - nagyjából 500 ezer érdeklődőt vonz évente.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink