Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-19 21:57:00

Több száz embert tartóztattak le Indonéziában gyújtogatás miatt

Az indonéz rendőrség csütörtökön közölte, hogy letartóztatott 230, gyújtogatással vádolt embert. A gyújtogatások nyomán kialakuló füst egészségügyi problémákat és komoly fennakadásokat okoz Délkelet-Ázsia nagy részén.

Több száz embert tartóztattak le Indonéziában gyújtogatás miatt

Dedi Prasetyo indonéz országos rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a letartóztatott emberek között van három, hétfőn elfogott személy, aki megpróbált tüzet gyújtani takarmánynövény-termesztés céljából a 140, veszélyeztetett vadon élő elefántnak otthont adó Tesso Nilo Nemzeti Parkban.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzése szerint az említett személyek akár tíz év börtönt is kaphatnak a területszerzés céljából okozott gyújtogatás miatt.

A hatóságok a múlt héten pedig lezártak egy legalább 49, ültetvényezéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonában álló területet, miután tüzekre bukkantak ott.

Az indonéz katasztrófavédelem csütörtökön több mint 4300 tűzgócot jegyzett fel az országban.
A hatóságok több mint 29 ezer embert vetettek be a csaknem 329 ezer hektárt felperzselő lángok oltása céljából.

Az Indonéziában tomboló tüzek évek óta problémát okoznak Indonéziában, ami kiélezi a viszonyt a szomszédos országokkal is. A tüzekből felszálló, egészségkárosító hatású füst Indonézián kívül Szingapúrt, Malajziát, illetve Thaiföld déli részét is ellepte.

A füst okozta rossz látási viszonyok miatt légi járatok százai késtek Indonéziában és Malajziában, ahol a hatóságok iskolák százait voltak kénytelenek bezárni. Ez utóbbi csak Malajziában 1,5 millió diákot érint.

Szingapúrban csütörtökön közepes és egészségtelen mértékű légszennyezettséget mértek.
Az indonéziai tüzekből származó füst csütörtökön beborította Thaiföld legdélebbi tartományait.

A thai hatóságok közlése szerint a légszennyezettség szintje veszélyes szintet ért el az elmúlt napokban.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink