Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-19 15:17:00

Mélyül a válság Izraelben? Ganzék elutasították Netanjahu ajánlatát

Az izraeli miniszterelnök egységkormány alakítására tett ajánlatot annak a Kék-fehér pártnak, amellyel fej-fej mellett végeztek a keddi választáson. Utóbbiak elutasították az együttműködést, a patthelyzet tovább mélyíti a válságot Izraelben. 61 tagot kellene összehozni ahhoz, hogy működőképes kormány alakuljon Izraelben.

Mélyül a válság Izraelben? Ganzék elutasították Netanjahu ajánlatát

Beni Ganzék, vagyis a centrista Kék-fehér párt elutasította Netanjahu ajánlatát, hogy lépjenek koalícióra a kormányzóképesség érdekében. Ezt a párt egyik vezetője, Moshe Yaalon jelentette be.

Később Ganz arról beszélt, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, amelyet ő vezet. Mint fogalmazott: nemzeti egységkormányt nem lehet "politikai blokkokkal és trükkökkel" létrehozni. A pártvezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslatát bírálta, amely szerint az ő vezetésével jönne létre egységkormány, és a jobboldali-vallásos tömbje tárgyalna más pártokkal, köztük a Kék-fehér párttal a kormány megalakításáról.

Az izraeli miniszterelnök csütörtök reggel tette meg ajánlatát az egyésgkormányra vonatkozóan. Mint ismert, Izraelben kedden tartottak választást, de patthelyzet alakult ki a Likud és a Kék-fehér párt között, miután egyikük sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátumot.

Ganz válaszára reagálva Netanjahu azt mondta, hogy meglepte és csalódást okozott neki az elutasítás- írja az MTI.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink