Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-19 21:00:00

A belügyminiszter kész letenni az óvadékot a kijevi hídon lövöldöző volt katonáért

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter csütörtökön meglepetésre közölte, hogy kész letenni az óvadékot az előző nap a kijevi Metro-hidat felrobbantással fenyegető volt katonáért, s arra kéri a bíróságot, hogy a lehető legenyhébb büntetést szabja ki a férfira. Közben a szerdai incidenst követően kora estig egy sor névtelen bombafenyegetés futott be a kijevi rendőrséghez.

A belügyminiszter kész letenni az óvadékot a kijevi hídon lövöldöző volt katonáért

Facebook-bejegyzésében a miniszter idézte a volt katona tanúvallomását, s azt úgy kommentálta, hogy amit tett hatalmas ostobaság volt, másfelől viszont meghallgatva a történetét, arra a következtetésre jutott, hogy ezért "mi mindannyian felelősek vagyunk".

Avakov szerint esélyt kell adni a férfinak arra, hogy új életet kezdjen. A férfi vallomásában elismerte, hogy kábítószer hatása alatt állt. Elmondta, hogy az utcán él, és hat napja nem aludt.

A tettét azzal magyarázta, hogy kilátástalan élethelyzetére akarta felhívni a figyelmet. Szavai szerint nem akart senkinek sem ártani, nem volt nála robbanószerkezet, és a kivonuló különleges rendőri egység tagjait meglátva, azonnal megadta magát nekik.

Ügyvédje az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint kiemelte: a férfi nem célzott emberekre, csak a levegőbe lőtt, hogy megállítsa a forgalmat a hídon. Hozzátette, hogy védence többször bocsánatot kért, amiért jelentős forgalmi fennakadást okozott a városban.

"Az egyetlen, amit az élettől akarok: élni, családot alapítani, és a kedvenc munkámat végezni: a hazámat Ukrajnát szolgálni. És a lehető leghamarabb visszaszerezni a Krímet" - idézte a hírportál az Oroszország által 2014-ben elcsatolt félszigetről származó katona vallomását.

A 42 éves Olekszij Belkót - aki őrmesteri rangban szolgált az ukrán fegyveres erőknél - a kijevi ügyészség hamis bombariasztással és lőfegyverrel elkövetett garázdasággal gyanúsította meg. Pénteken dönt a bíróság, hogy szabadlábon védekezhet-e, vagy előzetes letartóztatásba helyezik.

Jaroszlav Trakalo az országos rendőrség szóvivője közben csütörtök este a Twitteren közölte, hogy Belkó elöző nap nagy nyilvánosságot kapó esete nyomán csütörtökön egy csomó névtelen bombafenyegetést kaptak nagy számú helyszínt, az összes kijevi hidat, valamint 11 óvodát, 8 egészségügyi intézményt, 7 állami hivatalt, 20 magánházat, egy diplomáciai épületet és egy bevásárlóközpontot illetően.

Közölte, hogy a csúcsidőre tekintettel nem zárják le a hidakat, amíg a tűzszerészek átvizsgálják. Hozzátette, hogy az eddigi riasztások mind hamisaknak bizonyultak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink