Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-18 16:25:00

Trump szerint durvább szankciók is jöhetnek Iránnal szemben

Az Egyesült Államok bármilyen hadművelete Irán ellen azonnali választ von maga után, Teherán pedig fenntartja magának a jogot arra is, hogy az őt ért támadás esetén ne pusztán annak elindítója ellen lépjen fel - áll az Egyesült Államoknak küldött iráni hivatalos jegyzékben, amelyet az ISNA iráni állami hírügynökség szerdán hozott nyilvánosságra. Trump közben jelezte, hogy a pénzügyminiszterhez fordult az Irán elleni szankciók miatt.

A jegyzék, amelyet Washington Svájc teheráni nagykövetségén keresztül kapott meg, újfent hangsúlyozza Irán elhatárolódását az Aramco szaúdi állami olajvállalatot ért támadásoktól.

Az Aramco két olajterminálját a hét végén érték dróntámadások, és bár a jemeni húszi lázadók nem sokkal később jelentkeztek az incidens elkövetőiként, Washington továbbra is Teheránt vádolja a támadásokkal.

Közben Donald Trump a pénzügyminiszterhez fordult, hogy az „lényegesen növelje az Irán elleni szankciókat” – az amerikai elnök ezt legfőbb kommunikációs csatornáján, a Twitteren tette közzé.

A kaliforniai adománygyűjtő úton tartózkodó Trump szerdán délután Los Angelesben újságíróknak azt mondta: 48 órán belül nyilvánosságra hozzák a "lényegesen" keményebb Irán-ellenes szankciók részleteit. Azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat szerdáig sem tudott meg "sokkal többet" a szombati támadás hátteréről. Újságírói felvetésre válaszolva az elnök leszögezte: a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásra adandó válasz csak a legvégső esetben lehet katonai csapásmérés, mert az egyben háborút is jelentene.

Emellett a politikus új nemzetbiztonsági tanácsadóját is megnevezte, Robert O’Brien korábbi túsztárgyaló személyében. John Boltont, aki korábban betöltötte a funkciót, azért rúgta ki az amerikai elnök, mert egyebek mellett az Iránnal kapcsolatos kérdésekben sem volt meg közöttük az összhang.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink