Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-18 21:20:00

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással német kutatók.

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással
Képünk illusztráció

A Virginia Smoking Tobacco nevű növényben az eredeti mennyiség négyszázadára csökkentették a nikotin koncentrációját, így grammonként 16 milligramm helyett már csak 0,04 milligramm nikotint tartalmaz - olvasható a Dortmundi Műszaki Egyetem közleményében.

"A világon még senkinek nem sikerült a nikotinértéket ennyire csökkentenie" - mondta Felix Stehle, a kutatásról a Plant Biotechnology Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

A dohánynövény nemcsak a cigaretták alapanyagát biztosítja, de az alapkutatások egy széles körben elterjedt modellorganizmusa is.

Az érintett növénynél úgynevezett génollót használtak, a folyamat során hat olyan génjét átvágták, amelyek a nikotintermelésért felelnek.

A növény helyreállította ezeket a géneket, de hibásan, ezáltal leállt a nikotin termelése. Az eljárás Stehle szerint gyakorlatilag bármely dohányfajánál lehetséges.

A nikotin a cigaretták függőséget okozó alapanyaga. Emellett mintegy 4800 kémiai anyag található a cigarettafüstben, amelyek közül 70 rákkeltő, vagy vélhetően rákkeltő.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink