Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-18 18:00:00

4 éven belül negyedszerre lesznek választások Spanyolországban

Újabb parlamenti választás lesz november 10-én Spanyolországban. Ezt kedden jelentette be Pedro Sanchez ügyvivő miniszterelnök, miután nem tudott kormány alakítani. Bár az általa vezetett szocialisták elsőként végeztek az áprilisi választáson, nem kaptak többséget a törvényhozásban, más pártokkal pedig nem tudtak megállapodni a szövetségkötésről.

4 éven belül negyedszerre lesznek választások Spanyolországban
Pedro Sanchez

Kizárólag koalíciós partnerként támogatták volna a szocialistákat. Erről beszélt az Unidas Podemos elnevezésű pártszövetség vezetője, miután kedden VI. Fülöp spanyol királlyal tárgyalt.

"Úgy gondolom, az elmúlt órákban egyértelművé vált, hogy a szocialisták inkább a Polgárok elnevezésű párttal lépnének koalícióra, mint velünk. Több erre utaló jelet is látni lehetett" – mondta Pablo Iglesias.

Az általa vezetett baloldali euro-szkeptikusokkal a szocialisták valóban nem akartak szövetségre lépni. Vezetőjük ezért bejelentette, hogy parlamenti többség hiányában új választást kell tartani.

"A szociáldemokratáktól balra lévő pártok közül az Unidas Podemos az egyetlen, ami már négyszer megakadályozta, hogy progresszív kormány alakuljon. Kétszer 2016-ban, és kétszer idén" – mondta Pedro Sanchez, a szocialisták vezetője.

A politikus, aki jelenleg ügyvivő miniszterelnök, szerdán a parlamentben is vitába keveredett a többi párt vezetőivel, mert őt tették felelőssé a kialakult helyzetért.

"A kezdetektől új választást akart, mégis 5 hónapon át játszott a spanyol néppel. Nem is akart megállapodni egyik párttal sem, és a szokásos arroganciájával kezelte az ellenzéket" – mondta Pablo Casado, a Néppárt elnöke a szocialisták vezetőjének.

A szerdai újságok címlapon foglalkoztak az új választással. Az El Mundo szerint is az ügyvivő kormányfő makacssága miatt kell újra voksolni. A fővárosiak már unják a patthelyzetet.

"Pénzkidobás az újabb választás, ezt inkább kórházakra és iskolákra kellene költeni. A politikusokat csak a mandátumuk és a fizetésük érdekli, az újabb választáson ugyanúgy egyikük sem tud majd többséget szerezni" – mondta egy nő.

A kormányalakítás határideje csak jövő hétfőn járt volna le. A novemberre tervezett parlamenti választás 4 éven belül már a negyedik lesz Spanyolországban.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink