Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-18 17:40:00

Izraeli választás: Liberman lehet a királycsináló

Patthelyzet jött létre az izraeli választásokon, így még napokba telhet míg a koalíciós tárgyalások nyomán eldől, melyik miniszterelnök-jelölt lesz képes kormányt alakítani. Nem hivatalos becslések szerint a kormányzó Likud egy hellyel kevesebbet szerzett a 120 fős izraeli parlamentben, mint legfőbb vetélytársa, a Kék-fehér párt.

Izraeli választás: Liberman lehet a királycsináló

Izrael történelmében először tartottak parlamenti választásokat egy éven belül, mert az előző választás után nem tudott Benjamin Netanjahu kormányt alakítani.

Azonban a politikai helyzet változatlan, egyik nagy párt sem szerzett döntő többséget most sem.

„Remélem, hogy egységkormány jön létre a Likud és a Kék-fehér pártból, és stabil lesz az ország a következő 4-5 évben gazdaságilag is. Egy jó ország építésében sokat segíthet a rotáció” – mondta egy férfi.

"Meglátjuk, hogy tudnak-e koalíciót kialakítani így, de én nem hiszem, hogy ez lehetséges" - fejezte ki aggodalmát egy másik férfi.

Benjamin Netanjahu kizárta az arab listával való szövetséget, akiket Anti-cionistának tart.

„Izraelnek erős, stabil és cionista kormányra van szüksége, ami elkötelezett Izrael felé, a zsidó nép nemzete felé” – jelentette ki a választások utáni beszédében Netanjahu.

Legfőbb riválisa, Beni Ganz is óvatos beszédet tartott a Kék-fehér párt gyűlésén:

”Már ma este megkezdjük a munkát egy széleskörű egységkormány megalakítására, ami a társadalom nagy részét és az emberek akaratát képviseli” – mondta Ganz, aki egyeztetett az Egyesült Arab Lista vezetőjével egy lehetséges koalícióról.

Szakértők szerint Avigdor Liberman, a Jiszrael Beiténu vezetője lesz a királycsináló, aki egy széleskörű, liberális nemzeti egységkormány létrejöttét szorgalmazza, és kiszorítaná a vallásos cionistákat, valamint az ultraortodox pártokat a koalícióból.

Közben szerda délután Benjámin Netanjahu bejelentette, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal, és ígéretük szerint csakis együtt folytatnak koalíciós tárgyalásokat más pártokkal az előző nap tartott előrehozott parlamenti választások nyomán.    

A tizenhármas kereskedelmi tévé híradása szerint Netanjahu úgy fogalmazott, a "nemzeti tábor", vagyis a kormányzó jobboldali Likud, a Jobbra (Jamina) nevű, telepeseket támogató párt és további két, ultraortodox vallásos párt csakis együtt folytat koalíciós tárgyalásokat. A megbeszéléseken Jarív Levin turisztikai miniszter képviseli majd szövetségüket.

Ezek a pártok együtt ötvenöt mandátumot szereztek meg a kneszet 120 képviselőhelyéből a keddi választásokon, vagyis nincs többségük. A szövetség létrehozásával egyes források szerint abban reménykednek, hogy Reuven Rivlin államfő őket bízza meg kormányalakítással. Az elnök azonban még nem kérte fel Benjámin Netanjahut a kormányalakításra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink