Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-18 14:20:00

A német államfő visszautasította Lengyelország világháborús jóvátételi követeléseit

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerdán visszautasította Lengyelország második világháborús jóvátételi követeléseit, és azt mondta, hogy nem ez a megfelelő módja a múlt feldolgozásának.

A német államfő visszautasította Lengyelország világháborús jóvátételi követeléseit
Frank-Walter Steinmeier

A német elnök olaszországi hivatalos látogatása előtt nyilatkozott a Corriere della Sera című olasz lapnak.
Steinmeier szerint úgy lehet csak előrelépni, ha az egykor szembenálló felek a múltat "közös felelősségnek tekintik a jobb jövőért".

"Remélem, hogy haladunk tovább ezen az úton Lengyelországgal, és nem veszünk el a jóvátételről szóló, múltba néző vitában" - mondta a német államfő.

Steinmeier szerint Berlinnek és Varsónak a megbocsátás fájdalmas és egyhangú útját kellene taposnia, amelyet az előző nemzedékek megkezdtek.

"Nekünk, németeknek ez azt jelenti, hogy nem feledjük a múltat, elfogadjuk bűnösségünket, és megértjük felelősségünket" - mutatott rá.

Az október 13-i parlamenti választások közeledtével több lengyel politikus - köztük Mateusz Morawiecki kormányfő - követelte Németországtól, hogy fizessen jóvátételt a nácik második világháborús pusztításaiért. Azonban Varsó egyelőre nem nyújtott be hivatalos kérelmet az ügyben.

A német kormány jogilag lezártnak tekinti a kárpótlás ügyét, és ezt Heiko Maas német külügyminiszter is megerősítette, amikor augusztusban a lengyel fővárosba látogatott.

Németország arra hivatkozik, hogy Varsó a rendszerváltás előtt lemondott minden további jóvátételi követeléséről Németországgal szemben. A kérdést időről időre ismét napirendre tűző lengyel politikusok szerint viszont a rendszerváltást előtt a szocialista lengyel kormány szovjet nyomásra mondott le követeléseiről.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink