Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-17 19:30:00

Christine Lagarde személyében először lehet női vezetője az Európai Központi Banknak

Nagy többséggel támogatásáról biztosította az Európai Parlament (EP) kedden Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére.

Christine Lagarde személyében először lehet női vezetője az Európai Központi Banknak

A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők 394:206 arányban szavazták meg az erről szóló indítványt.
Ezen voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.

A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást megelőző vitában azt kérte Lagarde-tól, hogy megbízatása során legyen tekintettel az euróövezeten kívüli országokra is, illetve azt, hogy ne állítsanak újabb és újabb feltételeket a közös valutát a jövőben bevezetni kívánók elé.

"Magyarország tervezi a csatlakozást az eurózónához, de - tanulva a múltból - erre csak akkor kerülhet sor, ha kellőképp felkészült rá. Ez folyamatban van, hisz gazdaságunk egyre erősödik. A strukturális reformoknak köszönhetően jelenleg Magyarország gazdasága mutatja a legnagyobb növekedést az EU-ban" - hangsúlyozta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink