Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-16 05:10:00

Megnyitotta kikötőjét a menekülteket szállító hajók előtt Olaszország

Megnyitotta kikötőjét a menekülteket szállító hajók előtt Olaszország. Az Ocean Viking 82 menedékkérőjének szétosztásáról több európai ország egyezett meg. Az új olasz kormány a szélsőjobboldali Matteo Salvini korábbi szigorú migránspolitikáján kíván változtatni és egy új megállapodást szorgalmaz az Európai Uniós országok között.

Ez az a civil hajó, amely partraszállási engedélyt kapott Lampedúzán, miután közel egy hétig a tengeren vesztegelt. Ez egyúttal az első olyan mentőhajó is, amely kiköthetett, mióta a francia, a német, az olasz és a máltai kormány új mechanizmust dolgozott ki a Líbiából érkező illegális bevándorlók szétosztásáról.

Úgy tűnik, a nemrég megalakult új olasz kormány szakítani kíván a korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini szigorú menekültpolitikájával.

"Szeretném elkerülni a félreértéseket. Azért engedélyeztük a kikötést, mert az európai országok beleegyeztek, hogy a menekültek nagy részét befogadják. Korábban előbb partra szálltak a menekültek és csak utólagosan kerültek szétosztásra. Most ezt a sorrendet megfordítjuk." –fogalmazott az olasz külügyminiszter.

A menekültek felét Franciaország és Németország fogja befogadni. Az új nemzetközi megállapodás szerint így Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon.

Közben az egyre nagyobb támogatottságot élvező Liga naggyűlést tartott . A bevándorlás ellenes Matteo Salvinit több ezer támogató üdvözölte.

"Biztos vagyok abban, hogy ez a kormány nem fog sokáig tartani. Olaszországban már így is sok a bevándorló. Többségüknek otthonuk sincs és csak problémát okoznak." – méltatlankodott a Liga egyik támogatója.

A menekültek szétosztási mechanizmusát Róma az Európai Bizottsággal közösen koordinálja, a részt vevő uniós országok viszont kijelentették, kizárólag azokat fogadják majd be, akik menedékkérőknek minősülnek.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink