Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-14 10:40:00

Sztrájkoltak a tömegközlekedés dolgozói Párizsban

Sztrájkoltak a párizsi tömegközlekedés dolgozói, nem értenek ugyanis egyet a kormány nyugdíjreformjával. Emanuel Macron államfő egyszerűsítené a bonyolult szisztémát, de a munkavállalók szerint ők azzal rosszul járnának.

Sztrájkolnak a párizsi tömegközlekedés dolgozói

 

Alternatív útvonalat kellett keresni Párizsban, miután a metrót lezárták. Voltak, akik rollerre, vagy éppen kerékpárra váltottak, hogy bejussanak a munkahelyükre. "Egy olyan vonalat keresek, ahol jár a metró. Addig is sétálok, de nem lesz könnyű" – mondta egy helyi lakos.

A 16 párizsi metróvonalból tíz maradt zárva, a többi haton is csak minden negyedik járat közlekedett. A buszoknak is csak a harmada indult el, és két helyi érdekű vasútvonalon is leállt a forgalom.

A reggeli csúcs idején emiatt jelentős fennakadások voltak a párizsi közlekedésben, de káosz nem alakult ki. Sokan ugyanis úgy döntöttek, hogy otthon maradnak, onnan végzik a munkájukat.

A sztrájkoló tömegközlekedési alkalmazottak közben a vállalat központja előtt gyűltek össze, és kifejezték a rosszallásukat, ha egy kollégájuk mégis elindult egy busszal.

A dolgozók a francia államfő által tervbe vett nyugdíjreform ellen tiltakoztak a munkabeszüntetéssel. "Mi nem vagyunk kiváltságosok, azt csak a média harsogja. Egy kicsit korábban nyugdíjba mehetünk, de az jár nekünk a nehéz munkakörülményekre való tekintettel" – magyarázta egy alkalmazott.

Franciaországban több tucat nyugdíjrendszer van érvényben, ezen akar változtatni Emmanuel Macron. A vállalatonként illetve ágazatonként működő szisztémát az államfő egységesítené.

A tömegközlekedési alkalmazottak azonban így kevesebb nyugdíjra számíthatnak.

Tavaly, amikor az állami vasúttársaság dolgozói tüntettek, Macron nem engedett a követeléseiknek. Azóta azonban az államfőt politikailag meggyengítették a sárgamellényesek hónapokon át tartó tüntetései.  

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink