Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-12 16:18:00

Tiltanák az ízesített e-cigik forgalmazását az Egyesült Államokban

Még az elektromos cigaretták használói közt is akadnak, akik megértik, miért készül betiltani az amerikai kormány az ízesített e-cigiket. Országszerte már legalább 6 halálesetben, és 450 ember tüdőbetegségének kialakulásában játszhatott szerepet az e-cigikben használt egyik anyag.

Tiltanák az ízesített e-cigik forgalmazását az Egyesült Államokban
Képünk illusztráció

Minden ízesített e-cigit betiltana az amerikai kormány, kivéve a dohány-ízűt. A tervezett lépést Donald Trump szerdán jelentette be a Fehér Házban.

"Van egy probléma az országunkban, ami egészen új, pár éve még senki nem gondolt rá. Ez pedig az e-cigarettázás, főleg az ártatlan gyerekek körében" – mondta Donald Trump.

Kormányzati adatok szerint az elmúlt 30 napban az amerikai középiskolások több mint negyede használt e-cigarettát. Tavaly ez az arány csak 20,8% volt, 2017-ben pedig mindössze 11,7%.

"A serdülők közt egyre terjed az e-cigi használata, főleg az ízesítetteké. 8 millió felnőtt és 5 millió gyerek használ e-cigit.

Egy egész nemzedék szokhat rá a nikotinra ezeknek a termékeknek a vonzereje és elérhetőség miatt" – mondta az Alex Azar, az egészségügyi miniszter.

Később Mitt Romney republikánus szenátor arról beszélt, hogy a fiatalokat távol kell tartani ezektől a termékektől, amelyek reklámjai gyakran éppen őket célozzák.

"Megértem, hogy be akarják tiltani. Próbáltam leszokni, mert 3 hónapon át erősen köhögtem. Kaptam antibiotikumot, de nem használt. Az orvosaim szerint az e-cigi miatt lehet, amiből többet szívok, mint a hagyományosból" – mondta egy Los Angelesben élő brit nő.

A hatóságok országszerte 6 haláleset és 450 tüdő-megbetegedés hátterében vizsgálódnak. Három termék gyártóját már beidézték a bíróságra.

"Nem tartom biztonságosnak az e-cigikben használt folyadékot, soha nem is próbálnám ki, és ha egy barátomat e-cigizni látom, azt javaslom, ellenőrizze az összetevőket, mielőtt ilyesmit enged a szervezetébe" – mondta egy helyi humorista Jeff Leach.

Szakértők azt gyanítják, hogy a megbetegedéseket egy a kannabisz és egyéb olajok hígításához használt E-vitamin acetát okozza. Ezt az anyagot korábban a kozmetikai iparban használták.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink