Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-12 15:56:00

Kaotikus helyzetet eredményezhet a megállapodás nélküli Brexit

Totális káosz – röviden összefoglalva erre készül a brit kormány a rendezetlen Brexit esetén. A szigetország képviselői a kabinettel szembefordulva a hét elején kötelezték a kormányt arra, hogy tegye közzé a legrosszabb esetről készült forgatókönyvet. Ez alapján az ország vezetése szerint nem kizárt, hogy amennyiben megállapodás nélkül válnak külön az uniótól, úgy gyógyszer és élelmiszerhiány léphet fel, az árak elszabadulhatnak, és a kontinens és Nagy-Britannia közötti forgalom akár hónapokra is megbénulhat.

Kaotikus helyzetet eredményezhet a megállapodás nélküli Brexit

Szakértők hónapok óta állítják: egy megállapodás nélküli Brexit katasztrofális következményekkel járhat a szigetország gazdasága számára. De olyan hatásokkal, melyek a kormány által most közzétett tanulmányokban szerepelnek, talán még a legpesszimistább elemzők sem számoltak.

Ezeket az iratokat a kabinet nem tervezte napvilágra hozni – belső használatra készültek. A hét elején felfüggesztett parlament egyik utolsó rendelkezése volt az, hogy kötelezte a kormányt arra, hogy tegye nyilvánosan is elérhetővé azokat.

A legrosszabb esetre készült forgatókönyvek apokaliptikus állapotokat vázolnak fel.

Olyan eshetőségekkel is számolnak, mint súlyos gyógyszer- és élelmiszerhiány, de az ország egyes részein elfogyhat akár a benzin is.

Ebben a helyzetben a közbiztonság is leromolhat, tüntetések és zavargások okozhatnak káoszt országszerte.

A kormánytagok most igyekeznek nyugtatni a közhangulatot.


“A Citromsármány-művelet iratai a legrosszabb forgatókönyvet tartalmazzák. A kormány nem fogja ölbe tett kézzel nézni, konkrét terveink vannak arra, hogy semlegesítsük a veszélyeket. Az elmúlt másfél hónapban sok olyan döntést hoztunk meg, melyek azt célozták, hogy egy megállapodás nélküli különválás is a lehető legkevesebb fennakadást okozza ” - fogalmazott a megállapodás nélküli kilépés tervezéséért is felelős miniszter" - nyilatkozta Michael Gove, a megállapodás nélküli Brexit tervezéséért is felelős miniszter.

Az ellenzék szerint a most nyilvánosságra hozott iratok is azt támasztják alá: komoly veszélyt jelent, amennyiben a Brexit megállapodás nélkül történik meg, a Munkáspárt felszólította a kormányt, hogy hívják össze a Parlamentet.

Az unió brexit-ügyi főtárgyalója közben azt üzente: az EU kész bármely “konkrét és jogilag kivitelezhető” brit javaslat megvitatását napirendre tűzni. Diplomáciai források egyébként azt is elárulták: a korábbi hírekkel ellentétben az uniós tagországok most késznek mutatkoznak hozzájárulni a Brexit újabb halasztásához.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink