Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-10 20:14:00

Súlyos járvány a Fülöp-szigeteken: több mint ezer halott, nagy részük kisgyerek

Már meghaladja az ezret is a Fülöp-szigeteket sújtó dengueláz-járványban meghalt emberek száma - közölte a manilai egészségügyi minisztérium kedden.

A tárca szerint a dengue-fertőzésben meghalt 1021 beteg csaknem 40 százaléka öt és kilenc év közötti gyermek volt. A járvány egyik gócpontja a főváros, Manila körüli térség, ahol sokan nyomornegyedekben élnek.

A tavalyi év azonos időszakában 622-en haltak bele a betegségbe. Az idén eddig negyedmillió megbetegedést regisztráltak, ami csaknem duplája a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett eseteknek.
   
Az egészségügyi hatóságok szerint mindez azzal magyarázható, hogy jelenleg a vírus egy különösen agresszív törzse terjed.
   

A Fülöp-szigeteki vezetés augusztus elején hirdetett egészségügyi vészhelyzetet. Eric Domingo egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a dengueláz-járványon még mindig nem sikerült úrrá lenni. 

Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.
   
A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a dengueláz az utóbbi évtizedekben - szakértők szerint az éghajlatváltozás hatására - drámai mértékben elterjedt. Ázsia és Latin-Amerika több országában a fertőzés a súlyos szövődmények és halálesetek egyik fő kiváltó oka lett gyerekek körében.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink