Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-11 06:48:00

Kimenekíthették az amerikai hírszerzés legértékesebb orosz forrását

Elismerte Oroszország, hogy az amerikai sajtó által emlegetett állítólagos CIA-ügynök korábban az orosz elnök adminisztrációjának dolgozott, sőt a Kreml titkosított papírjaihoz is hozzáférhetett. A kémet állítólag azért menekítették ki Moszkvából, mert attól tartottak, hogy a Trump-kormányzat leleplezheti.

Kimenekíthették az amerikai hírszerzés legértékesebb orosz forrását

2017-ben egy szigorúan titkos akció keretében kellett kimenekíteni Oroszországból az amerikai hírszerzés egyik legértékesebb forrását – erről számolt be a CNN és a New York Times.

Moszkva megerősítette, hogy a férfi egy időben a Kremlnek dolgozott.

„Szmolenkov valóban az elnöki adminisztráció tagja volt, de néhány éve belső döntés alapján elbocsátották. Nem tartozott az elnök szűk köréhez. Az amerikai médiában felbukkant sztori a ponyvaregények kategóriájába tartozik” 

– fogalmazott a Kreml szóvivője.

Az amerikai sajtó ugyanakkor úgy tudja: az illető bejáratos volt Putyin irodájába, az orosz elnök asztalán lévő dokumentumokról fotókat is készített. Állítólag ő volt az, aki először tett jelentést arról, hogy Vlagyimir Putyin személyes döntése alapján próbálták meg az oroszok befolyásolni a 2016-os amerikai választási folyamatot.

A CNN azt állítja: azért menekítették ki a kémet Oroszországból, mert az amerikai hírszerzés attól tartott, hogy a Trump-kormányzat kárt okoz neki.

A CIA nem reagált a sajtóhírekre. A Fehér Ház szerint pedig a CNN beszámolója nem csak helytelen, de akár emberi életeket is veszélybe sodorhat.

atv.hu

További külföldi híreink