Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-08 16:15:00

Még több amerikai halálával fenyegetőznek a tálibok

A tálib felkelők azzal fenyegetőztek vasárnap, hogy még több amerikai hal meg Afganisztánban, amiért Donald Trump lemondta vezetőikkel a béketárgyalásokat.

Még több amerikai halálával fenyegetőznek a tálibok

A tálibok szóvivőjének nyilatkozata szerint egészen szombatig zökkenőmentesen folytak a vasárnapra tervezett titkos tárgyalás előkészületei, amikor Trump este, az utolsó pillanatban tudatta, hogy lemondja a találkozót a tálibok csütörtöki afganisztáni merénylete miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember.

Donald Trump szombaton a Twitteren közzétett üzenetében fedte fel, hogy külön-külön találkozott volna a tálib vezetőkkel és Asraf Gáni afgán elnökkel a Camp David-i elnöki rezidencián.

"Az amerikaiak mindenki másnál jobban megszenvedik a tárgyalások lemondását" - hangoztatta a tálibok szóvivője. Hozzátette,

a tálibok szerint Washington idővel mégis tárgyalni fog velük, hogy véget vessen a leghosszabb háborúnak, amelyet az Egyesült Államok valaha vívott.

A szóvivő közölte azt is, hogy a felkelők hajlandóak tárgyalásokat kezdeni az afgán kormánnyal országuk jövőjéről. Eddig ezt mereven elutasították, mondván, hogy az afgán elnök Washington bábja.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson, ám közben a lázadók megsokszorozták támadásaikat. Közlésük szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, győzelmeiket pedig aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink