Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-06 21:46:00

Venezuela menedéket nyújthat terrorista csoportoknak

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára pénteken azzal vádolta meg a venezuelai kormányt, hogy menedéket nyújt terrorista csoportok, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet vagy kolumbiai gerillacsoportok tagjainak.

Venezuela menedéket nyújthat terrorista csoportoknak

Almagro egy torontói fórumon azt mondta: "semmiféle hitelességgel nem bírnak" Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának a különböző összeesküvésekről szóló állításai, amelyekkel Caracas szerint meg akarják fosztani a hatalomtól. Éppen ellenkezőleg - állította  Almagro -, a venezuelai elnök "nyújt menedéket terroristáknak".

"A Maduro-rendszer az, amely menedéket nyújt olyan terrorista csoportoknak, mint a Hezbollah, iráni csoportoknak, drogkartelleknek, - a jelenleg is aktív - Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezetnek vagy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet disszidenseinek"

- jelentette ki az OAS-főtitkár. "Maduro egy diktátor" - tette hozzá.

Almagro Kubával, a Maduro-rendszer fő regionális szövetségesével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "akadályt jelent". "A Venezuelában lévő 22 ezer kubai még bonyolultabbá teszi a helyzetet, mert a kubaiak nem állnak készen arra, hogy lemondjanak az olajról, amelyet Venezuela küld nekik. Így hát folytatni fogják" - fogalmazott.

Az OAS-főtitkár nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy erőt alkalmazzanak a venezuelai rendszer megváltoztatása érdekében, bár leszögezte, hogy annak a nemzetközi jogi kereten belül kellene maradnia. "A katonai megoldás nem legális a nemzetközi jog értelmében. De vannak olyan esetek, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, mint például a humanitárius beavatkozás. Az erő alkalmazása lehetséges, de csakis a nemzetközi jog keretein belül" - mondta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink