Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-05 21:40:00

A mexikói elnök üdvözölte, hogy a "Köpcös" mexikói bennszülötteknek akarja adni vagyonát

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök csütörtökön üdvözölte az Egyesült Államokban életfogytiglanra ítélt, Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán mexikói drogbárónak azt az állítólagos kezdeményezését, hogy a mexikói bennszülött közösségeknek adja vagyonát.

A mexikói elnök üdvözölte, hogy a "Köpcös" mexikói bennszülötteknek akarja adni vagyonát

"Ha úgy van, ahogy a médiumokban szerepelt, van egy ügyvéd, aki kifejezésre juttatta Guzmán Loerának azt a szándékát, hogy a vagyonát a mexikói bennszülött közösségek között osszák szét. Én ezt helyesnek látom, üdvözlöm" - mondta sajtótájékoztatóján López Obrador az elnöki palotában.

A mexikói elnök ezenkívül jelezte azt is, hogy már elkezdődött az a folyamat, amelynek célja, hogy visszajuttassanak Mexikóba mindent, amit mexikói bűnözőktől vagy feltételezett mexikói bűnözőktől foglaltak le az Egyesült Államokban.

A Köpcös egyik ügyvédje, José Luis González Meza szerdán közölte: azon kívül, hogy megpróbálják elérni, hogy védence visszajuthasson Mexikóba, szeretnék, ha visszakerülne az a pénz, amelyet állításuk szerint az amerikai kormány megpróbál elkobozni tőlük.

A Sinaloa nevű drogkartell egykori vezetőjét július 17-én életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélte egy New York-i szövetségi bíró, aki bűnösnek találta őt az ellene felhozott 10 vádban, köztük bűnszövetkezetben való részvételben és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos pontokban.

Védője szerint Guzmán azt mondta telefonon az anyjának és testvéreinek: tudomása van arról, hogy az Egyesült Államok a javainak részét képező 14 milliárd dollárt (több mint 4181 milliárd forintot) akar tőle elvenni, ezért azt szeretné, ha a pénzt az őshonos népeknek adnák.

A Köpcös azt mondta, hogy a pénz "nem az Egyesült Államoké, hanem a mexikói kormányé, és hogy ő teljes mértékben egyetért azzal, hogy a pénz Mexikóba kerüljön vissza, és azt kéri López Obrador elnöktől, hogy ezt a pénzt adják oda a bennszülött közösségeknek" - mondta González Meza egy sajtótájékoztatón.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink