Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-04 21:33:00

Erdogan nem zárkózik el a nukleáris rakétáktól

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán felvetette, hogy más nyugati fejlett államokhoz hasonlóan Törökországnak is szüksége lenne nukleáris rakétákra.

Erdogan nem zárkózik el a nukleáris rakétáktól

"Egyes országok rendelkeznek  nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákkal , és nem csak egy vagy kettő.  De ők azt mondják, nekünk  nem lehetnek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétánk. Ezt nem fogadhatom el" - jelentette ki Erdogan a Törökország központi részén fekvő Sivas városában tartott gazdasági fórumon.

A török elnök azt állította, hogy szinte minden fejlett állam rendelkezik atomfegyverekkel, s homályosan utalt egy volt államfőre, amelynek országa - mint fogalmazott -  7500 nukleáris rakétával rendelkezett.

Erdogan arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak 12 500, Oroszországnak pedig 15 ezer nukleáris robbanófeje van. Hozzátette: "Izraelnek a szomszédságban is van. Igen. És mindezt megfélemlítésre használja".

Erdogan - mint a hírügynökség emlékeztetett -  Izrael  kemény  bírálójának számít. Többször  hangoztatta azt , hogy a zsidó állam "a nácikhoz hasonló módszerekkel" jár el a palesztinokkal szemben.

 A NATO tagállam Törökország ratifikálta mind a nemzetközi atomcsendegyezményt, mind az atomsorompó-szerződést. Miközben Törökország hadserege a második legnagyobb a NATO tagállamok sorában, addig az utóbbi években számos kérdés merült fel a nyugati katonai szövetség iránti elkötelezettségét illetően.

Az Egyesült Államok ismételt figyelmeztetései és szankciós fenyegetései ellenére Ankara nemrég orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt Moszkvától. A NATO-tag Törökországot az Sz-400-asok vásárlása miatt az Egyesült Államok kizárta az F-35-ös amerikai vadászgép fejlesztési programjából.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink