Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-09-02 17:30:00

Hét-nyolc méteres hullámokkal csapott le a Dorian

Szörnyeteg vihar – ezekkel a szavakkal jellemzik a Bahamákra most elérkezett hurrikánt. A Dorian többek szerint is a valaha volt legerősebb vihar, amely elérte a szigetcsoportot. A helyi kormányfő élete legszomorúbb napjának nevezte a vasárnapot, a hurrikán óránként 300 km/órás sebességű széllökésekkel érte el a partokat, miközben a tengeren 7-8 méter magas hullámokat korbácsolt. Az Egyesült Államok készül: négy állam területén hirdettek szükségállapotot.

Hét-nyolc méteres hullámokkal csapott le a Dorian
Fotó: Reuters

Szép, de ijesztő képeket tett közzé a NASA a Bahamákra lecsapó Dorian hurrikánról. A közel 420 kilométeres magasságból készített felvételeken látható a hurrikán óriási mérete. Több szakértő szerint is ez az Atlanti-óceánon valaha mért második legnagyobb hurrikán, egyben a legerősebb, amely a Bahamákat elérte.

A Karib-térségbeli szigetcsoport partjait helyi idő szerint vasárnap a délutáni órákban érte el a Dorian.
„Ez életem talán legszomorúbb és legszörnyűbb napja. Habár végzettségemet tekintve orvos vagyok és a képzésünk során felkészítettek bennünket sok mindenre, de ehhez foghatót még nem láttam. Olyan hurrikánnal állunk szembe, amely példátlan a Bahamák történetében. A széllökések ereje a 320 kilométert is meghaladhatja” – fogalmazott a helyi kormányfő.

Az ott élők közösségi médiára feltöltött videókon mutatták meg a világnak a vihar iszonyatos erejét.
Szakértők azt mondják: a lassan mozgó vihar várhatóan szokatlanul hosszú időt tölthet a Bahamáknál, és eközben elképesztő pusztítást végez. Hajókat fordított fel, háztetőket szakított le, beszámolók szerint komplett városrészeket tett a földdel egyenlővé.

Néhány halálos áldozatról is érkezett már beszámoló, az egyik szigeten egy nyolc éves kisfiú is meghalt. Szakértők attól tartanak, hogy sok halálos áldozata lehet a viharnak: a hatóságok figyelmeztetései ellenére ugyanis sokan nem hagyták el otthonaikat. A megrongálódott elektromos hálózat és a korlátozott internet-hozzáférés miatt a térségből csak lassan szivárognak a hírek.

A Dorian az előrejelzések szerint hétfőn este érheti el a floridai partokat.

„Az állam történetében egyetlen hurrikán érte el ezt az erősséget, és ez teljes pusztítást hagyott maga után. Ennek a viharnak az erejét nem lehet alábecsülni. Jelenleg Florida nagy részén evakuációs terveket hajtanak végre.

Mindenkinek azt üzenem, akinek a háza ilyen övezetbe esik: hallgassanak a figyelmeztetésekre, ne tegyék kockára életüket azzal, hogy otthonaikban maradnak” – figyelmeztetett a floridai kormányzó.

Egyes meteorológiai előrejelzések alapján a vihar a floridai partok közelében északnak fordulhat, így szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a vihar szeme végül nem fogja elérni az amerikai partokat.

Amerikai hatóságok Florida, Georgia, Észak- és Dél-Karolina államokban hirdettek szükségállapotot a Dorian miatt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink