Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-26 17:13:00

Bolsonaro beszólt Macronnak, Macron meg Bolsonaronak

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő tiszteletlen megjegyzést tett a feleségére, Brigitte Macronra.

Bolsonaro beszólt Macronnak, Macron meg Bolsonaronak

"Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről" - mondta a francia államfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) biarritzi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján. "Mit mondhatnék Önöknek? Szomorú, szomorú, de még szomorúbb mindenekelőtt neki és a braziloknak" - fogalmazott Macron, hozzátéve: reméli, hogy "a braziloknak hamarosan olyan államfőjük lesz, aki méltó az elnöki tisztségre", a nép "megbosszulja" államfőjének viselkedését.   

"Véleményem szerint a brazilok, akik egy nagyszerű nép, egy kicsit szégyenkeznek az ilyen megnyilvánulások láttán, és elvárják egy elnöktől, hogy normálisan viselkedjen másokkal" - adott hangot meggyőződésének a francia elnök.   

A brazil államfő a Facebook közösségi oldalon az egyik felhasználó bejegyzésénél tette a szóban forgó megjegyzést. A bejegyzés szerint a két elnök közötti szóbeli vita "valójában" abból ered, hogy Macron "irigy" Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé helyezte Bolsonaro és - a nála 27 évvel fiatalabb - felesége, illetve a francia államfő és - a nála 24 évvel idősebb, 66 éves - Brigitte Macron fényképét. "Ne alázd már meg. Hahaha" - írta reagálásában a brazil elnök.   

A két ország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség, miután a mostani G7-csúcstalálkozónak otthont adó Franciaország nyomást gyakorolt a brazil elnökre az amazonasi esőerdőt sújtó drámai tüzek elleni fellépésért.    

A francia államfő Bolsonaro - sokak által megkérdőjelezett - környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma. A brazil elnök csütörtökön úgy fogalmazott: Macron személyes politikai tőkét akart kovácsolni, amikor azt kérte a G7-csúcs résztvevőitől, hogy sürgősen foglalkozzanak az erdőtüzek által okozott "nemzetközi válság" ügyével.   

Macron pénteken azt vetette a brazil államfő szemére, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően, ezért bejelentette: nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amíg Brazília nem tesz eleget környezetvédelmi vállalásainak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink