Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-25 18:32:00

"Nagyszerű kereskedelmi megállapodást köt Washington az Egyesült Királysággal a brexit után"

Nagyszerű kereskedelmi megállapodást köt majd Washington az Egyesült Királysággal a brexit után, ezt Donald Trump mondta a G7-ek csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök szerint Johnson a megfelelő ember a brexit lebonyolítására. A világ legfejletteb országai a kínai-amerikai kereskedelmi háború árnyékában tartják a több napos csúcsot.

Macron és Merkel szemmel láthatóan egy húron pendült, Trump koncentrált, Boris Johnson kifelé tájékozódott, de általában mindenki mosolygott, míg végül a francia elnök munkára szólította fel a G7-es csúcs résztvevőit.

A házigazda Macron főszereplővé lépett elő, már ami az iráni válság megoldását illeti. A sajtó hírül adta, hogy a G7-ek őt bízták meg azzal, hogy tárgyaljon Teheránnal annak érdekében, hogy megmentsék az iszlám köztársasággal kötött atomalkut, bár a francia államfő később azt mondta: nem kapott hivatalos felkérést.

A G7 összes tagja ellenzi, hogy Irán atomfegyverhez jusson hozzá, másrészt pedig mindannyian érdekeltek vagyunk a térség stabilitásában, ezért egyikünk sem tesz semmit, amivel kárt okoznánk. – fogalmazott Macron.

A francia államfő amerikai kollégájával külön is tárgyalt. Itt is Irán volt az egyik fő téma. Trump később azt mondta, hogy az eddigi legjobb találkozója volt ez Macronnal.

Trump a brit miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott. Az elnök szerint Johnson pont a megfelelő ember a brexit lebonyolítására, amely egyben esélyt ad arra, hogy a két ország szorosabbra fűzze kapcsolatait.

"Nagyon nagyszerű kereskedelmi megállapodást kötünk majd az Egyesült Királysággal, nagyobbat, mint bármikor korábban."

– jelentette ki Trump.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek biarritzi csúcstalálkozója ellen ezrek tüntettek a közeli Bayonne-ban. A rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett a globalizáció-ellenes és környezetvédő demonstrálók ellen.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink