Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-24 17:36:00

Megkezdte működését a török-amerikai műveleti központ

Megkezdte működését a közös török-amerikai műveleti központ, amelynek célja biztonságos övezet kialakítása Szíria északkeleti részén - jelentette be szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Törökország és az Egyesült Államok arról állapodott meg korábban, hogy a szíriai-török határ térségében létrehozandó biztonságos övezetet közösen felügyelik majd, de sem a terület tervezett méretéről, sem a parancsnoki struktúráról nem árultak el részleteket.

"A közös műveleti központ teljes gőzzel üzemel. A parancsnoki feladatokat egy török és egy amerikai tábornok látja el"

- idézte Akart az Anadolu török állami hírügynökség. A török miniszter arról is beszámolt, hogy az első közös helikopteres járőrözés még szombaton megkezdődik, miután török drónok felderítő repülést hajtottak végre a térségben.

A biztonsági övezetre elsősorban Ankarának van szüksége, miután a térségben az egyik legaktívabb fegyveres erő a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szervezet, amelyet Törökország terrorszervezetnek tekint, miközben az YPG a nyugati szövetség egyik leghatékonyabb helyi támasza az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink