Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-24 17:37:00

Áll a bál Rómában: az ország sorsa egyelőre bizonytalan

Keddig adott időt az olasz államfő az új kormánytöbbség megalakítására. Amennyiben a pártoknak nem sikerül felállítaniuk az új kabinetet, még az év vége előtt előrehozott választások lehetnek. Az ország sorsa egyelőre bizonytalan. Míg az Öt Csillag Mozgalom koalícióra törekszik, addig a Liga vezetője új választásokért kampányol.

 

A napokban dőlhet el Olaszország jövője, de egyelőre még bizonytalan, mi lehet a megoldás a kialakult kormányválságra. Giuseppe Conte olasz kormányfő a napokban nyújtotta be lemondását, mondván, már nem tud együttműködni a  Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával. Sergio Mattarella, olasz államfő pedig keddig adott időt egy új kormánytöbbség felállítására.

"Több párt is elkezdte az egyeztetést arról, hogyan teremthetnének konszenzust és alakíthatnának új kormányt. Arra kértek, adjak több haladékot. Államfőként kötelességem az ilyen kérésnek eleget tenni. Az ország érdekét szem előtt tartva azonban szükség van a gyors döntésre is" – fogalmazott az olasz államfő.

A szűk határidő nem véletlen: ahhoz, hogy az esetleges előrehozott választásokat még idén megtarthassák, legkésőbb szeptember elejéig fel kell oszlatni a jelenlegi parlamentet. Az olaszok aggódnak és a helyzet mielőbbi megoldásában reménykednek.

"Remélem, nem fog összeomlani a kormány, különben a politikusaink a maradék hitelességüket is elvesztik. Én nagyon bíztam a mostani koalícióban, az, hogy két évet sem bírtak ki egymás mellett, botrányos” – mondja egy fővárosi lakos.

"Az 5 Csillag Mozgalomnak egyedül kell kormányoznia, nem kell szövetkezniük senkivel. A legjobb lehetőség szerintem az előrehozott választás, döntsenek az emberek" – fogalmaz egy másik férfi.

Sajtóértesülések szerint a kormánykoalíció nagyobbik pártja az ellenzéki Demokrata Párttal kezdett egyeztetéseket. Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom vezetője szerint mindenképp szükség van a kompromisszumra, mert a bizonytalanság pénzügyi válságba sodorhatja az országot.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jobboldali Liga viszont inkább az előrehozott választásokat szorgalmazza. Matteo Salvini kemény bevándorlásellenes politikájával megduplázta pártja támogatottságát, így akár még arra is esélye lehet, hogy abszolút többséget szerezzen.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink