Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-23 15:55:00

Macron megvétózhatja az EU és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi egyezményt

Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, valamint Boris Johnson brit kormányfő is aggodalmának adott hangot pénteken a brazíliai esőerdőkben pusztító rekordszámú tűz miatt, és sürgették, hogy az ügy kerüljön napirendre a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát tömörítő G7 csoport hétvégi csúcstalálkozóján Franciaországban.

Macron megvétózhatja az EU és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi egyezményt
Emmanuel Macron a G7-es csúcs egyik értekezletén (Fotó: Reuters)

A brit kormányfői hivatal tájékoztatása szerint a miniszterelnök a biarritz-i csúcsértekezleten megragadja majd az alkalmat, hogy a természet védelmére szólítson fel. Boris Johnsont "mély aggodalommal tölti el az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek számának növekedése és az, hogy milyen hatással bír ezen értékes élőhelyek tragikus megsemmisülése" - fogalmazott a kormányfő szóvivője.

Nyilatkozatával a brit miniszterelnök csatlakozott Emmanuel Macron francia államfőhöz és Angela Merkel német kancellárhoz. "Ég a házunk. Szó szerint. Lángokban a tüdő, amely a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli" - írta a francia elnök pénteken a Twitter közösségi portálon. Emmanuel Macron nemzetközi válságnak nevezte a pusztítást, és felszólította a G7-országok vezetőit, hogy vitassák meg ezt a "vészhelyzetet". Kommentárok emlékeztettek arra, hogy Franciaország egyik tengerentúli megyéje, Francia Guyana az Amazonas-medence peremén fekszik.

Sajtóértesülések szerint a francia elnök kilátásba helyezte, hogy vétót emel az Európai Unió és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi egyezmény elfogadása ellen.

Leo Varadkar ír miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki, és jelezte, hogy szintán kész megvétózni a szabadkereskedelmi egyezményt.

A német kancellár a szóvivője útján "megdöbbentőnek és fenyegetőnek" nevezte a tüzeket, és meggyőződését fejezte ki, hogy az ügyet napirendre kell tűzni a G7-csúcsértekezleten.  

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmainak adott hangot. "A globális klímaválság közepette nem engedhetjük, hogy még több kár érje az oxigén és a biológiai sokféleség egyik legfontosabb forrását. Az Amazonas-vidéket meg kell védeni" - fogalmazott a Twitteren.

Jair Bolsonaro brazil elnök civilszervezeteket tett felelőssé a tűzesetekért, és azzal vádolta őket, hogy azért perzselik fel az amazonasi őserdőt, hogy ártsanak a kormányának. Emmanuel Macron szavaira reagálva a közösségi hálón úgy fogalmazott, hogy a francia elnök idejétmúlt kolonialista gondolkodásmódról ad tanúbizonyságot azáltal, hogy az Amazonas-vidék országai részvétele nélkül akarja megvitatni az Amazóniával kapcsolatos ügyeket.     Az amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken.

Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az idén az előző évhez képest, főként az Amazonas vidékén - írja az MTI. Környezetvédők állítják, Jair Bolsonaro elnök bátorítja a fakitermelőket és a földműveseket, hogy irtsák az őserdőt, így szerezve területeket maguknak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink