Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-23 18:57:00

Hatalmas vihar tombolt a Tátrában, többeket sokkos állapotban hoztak le a hegyről

Öten meghaltak és több mint százan megsérültek a lengyel és szlovák Tátrában tomboló vihar miatt. A lengyel oldalon villámcsapás miatt négyen, két kiskorú és két felnőtt vesztette életét. A szlovák oldalon az eddigi hírek szerint egy túrázó halt meg, ketten pedig megsérültek. Többek állapota nagyon súlyos, sokan égési sérüléseket szenvedtek, másokat sokkos állapotban hoztak le a hegyről.

Hatalmas vihar tombol a Tátrában

 

A csütörtök este kerekedett óriási vihar több ember halálát okozta, de a mentőakciót a rossz látási viszonyok és az időjárás miatt félbe kellett szakítani. A környéket számos önkéntes és egészségügyi dolgozó fésülte át, hogy megbizonyosodjanak róla, senki sem rekedt a hegyekben.

Péntek délután a zakopanei rendőrség szóvivője, Roman Wieczorek azt közölte, hogy biztonságban van az előző napi tátrai vihar után keresett összes személy, a mentőakció véget ért.

"A tátrai mentőalakulatok a Krakkóból érkező csapattal együtt szállítják a sérülteket a zakopanei felszállóhelyre, ahonnan a helikopterekkel viszik őket a kórházakba" – mondta a lengyel hegyimentők szóvivője.

A tragédia a Giewont-csúcson történt, amelynek tetején egy 15 méter magas fémkereszt áll, és a mászókat segítő fémláncok is vonzzák a villámokat. Sokak szerint ez okozta több turista égési sérülését. Az erős széllökésekkel érkező vihar négy halálos áldozatot követelt, köztük egy tízéves lányt és egy tizenhárom éves fiút. A több, mint száz sérült kórházba szállítását a mentők mellett közel 80 tűzoltó és több, mint száz rendőr segítette.

A Tátra szlovák oldalán egy cseh nő maga riasztotta a mentőegységeket, miután belécsapott a villám. Ő végtagsérüléssel túlélte a tragédiát, társa viszont meghalt, amikor több száz métert zuhant.

Közben a tátrai mentőalakulatok megtalálták annak a barlangásznak a holttestét is, aki a Nagy Havas barlangban esett fogságba, mintegy 500 méter mélyen. Társát még mindig nagy erőkkel keresik, de valószínű, hogy már ő sincs életben. A barlangban 4 Celsius fok a hőmérséklet.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink