Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-23 19:18:00

Elképesztő dokumentumokat hoztak nyilvánosságra a brit királyi családról

A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzéséről férje, Albert herceg haláláról.

Elképesztő dokumentumokat hoztak nyilvánosságra a brit királyi családról
Fotó: Reuters

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy

a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja.

A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt. "Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot" - jegyezte fel később. Amikor a herceg meghalt "megcsókoltam mennyei homlokát és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. "Ó! Édes kedvesem! Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni" - idézte az MTI.

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink