Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-23 20:46:00

Dráma: a német kormány már az idén recessziót vár

A német szövetségi kancellária egy, a Spiegel által kiszivárogtatott belső dokumentuma szerint a gazdaság már idén recesszióba fordulhat.

Dráma: a német kormány már az idén recessziót vár
Angela Merkel német kancellár

„Már harmadik negyedéve látható egy kisebb csökkenés a bruttó nemzeti össztermékben, ez pedig technikailag recessziót jelent” – áll a dokumentumban, amelyet az azonnali.hu szemlézett. A német exportbevételek csökkenése miatt a gazdaság már az április és június közötti intervallumban is 0,1 százalékkal csökkent, és a július és október közötti harmadik negyedévben újabb csökkenéssel számolnak a kancellárián. Ahogy Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár szakértői kalkulálnak, több tényező is arra enged következtetni, hogy a gyenge ipari tevékenység az év hátralevő felében is folytatódni fog.

Recesszióról egyébként legtöbbször akkor beszélhetünk, ha legalább két, egymást követő negyedévben csökken a GDP, ez pedig jó eséllyel bekövetkezhet Németországban. Ugyanakkor a belső dokumentum szerint nagyon komoly vészhelyzettől sem kell tartani, hiszen a nemzetgazdaság stabil állapodban van.

„Nagyobb krízishelyzetre nem kell számítani mindaddig, amíg a kereskedelmi viták nem eszkalálódnak, és nem következik be egy szabályozatlan Brexit sem”

– fogalmaznak a kancellária szakértői, akik szerint egyelőre a gazdaságot stabilizáló rendkívüli intézkedésekre nem lesz szükség.

Ugyanezen a napon egyébként a német gazdasági minisztérium szóvivője kijelentette: Németországban nincsen recesszió. A kiszivárogtatott belső dokumentumok ugyanakkor másra engednek következtetni. Németországban 2009 óta nem fordult elő, hogy a gazdaság recesszióba forduljon, viszont az augusztusban megjelent EU-s növekedési rangsorban Berlin igencsak hátul kullog, az éves összesítésben csupán Olaszországot utasítja maga mögé a 0,4 százalékos növekedésével.

Magyarország 5,1 százalékos növekedési rátájával az élen végzett a felmérésben, ugyanakkor ilyenkor nem árt emlékeztetni magunkat: a nemzetgazdaság teljesítménye nagyban függ az itt működő német nagyipari vállalatok, autógyártók és egyéb vállalkozások teljesítményétől.
Így, ha a német gazdaság gyengélkedik, a németektől függő magyar növekedés megérezheti mindezt: már csak ezért is aggodalomra ad okot, ha recesszióba fordul a kontinens legnagyobb gazdasági hatalma.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink