Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-22 16:37:00

Villámcsapás a Tátrában: gyerekek is meghaltak

Lengyelországban négyen, Szlovákiában az eddigi adatok szerint egy ember halt meg a Tátrában kitört hirtelen vihar során. Az áldozatok villámcsapást szenvedtek. Több tucat sérültet kórházakba szállítottak. Zakopanéban válságstáb ült össze, a lengyel kormányfő is odautazik. A mentőegységek még mindig kutatnak az esetleges áldozatok után.

Villámcsapás a Tátrában: gyerekek is meghaltak
Mentőalakulatok a Tátrában

Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül négyen - két gyermek és két felnőtt - nem élnek.

Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban csütörtök délután összeült válságstáb első ülése után a sajtóval közölte: 89 embert a térségbeli kórházakba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják.

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják - közölte a vajda.

mentőhelikopter érkezik a tátrába augusztus 22-én, hogy a villámcsapás áldozatait elszállítsák (fotó: reuters)Mentőhelikopter érkezik a Tátrába augusztus 22-én, hogy a villámcsapás áldozatait elszállítsák (fotó: Reuters)

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a károsultak és a hozzátartozóik számára.
   

Mateusz Morawiecki kormányfő közölte, hogy tekintettel a súlyos helyzetre még a nap folyamán maga is a helyszínre utazik.

Este újabb sajtóértekezletet terveznek a miniszterelnök részvételével.

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. "A helyzet nagyon súlyos" - közölte Jan Krzysztof.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak.
   
A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak.
   
A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben- számolt be róla az MTI.

Frissítés: Szlovákiában is van áldozat

Egy túrázó ember meghalt, ketten megsérültek, amikor a Tátra szlovák oldalán több helyütt villámcsapások érték őket csütörtökön - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyi mentő szolgálatra (HZS) hivatkozva. A halálos áldozattal járó tragédia a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson történt, légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewonttól (Nagy-Giewont), ahol csütörtökön többen életüket vesztették, ugyancsak villámcsapás következtében.

A HZS tájékoztatása szerint a Baníkov-csúcsról egy cseh turistanő riasztotta a hegyi mentőket. Ő egy munkatársával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant- írja az MTI.

A nő sérüléseit először a helyszínen látták el a hegyi mentők, később helikopterrel szállították el a csúcsról, majd mentővel kórházba vitték. A hegyi mentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtást követően őt is kórházba szállították.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink