Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-22 21:27:00

Hongkong: középiskolások követelnek politikai reformokat

Abban bízik Donald Trump, hogy Peking humánusan oldja meg a hongkongi feszültséget. Az amerikai elnök ezt szerdán nyilatkozta a demonstrációk kapcsán, amelyek folyamatosak a Kínához tartozó városállamban. A demokráciapárti tüntetők kitartanak, nyár eleje óta követelik a kiadatási törvényjavaslat végleges eltörlését.

Tüntetők ezrei gyűltek össze szerdán azon a hongkongi metróállomáson, ahol egy hónapja rudakkal verték őket. A demonstrálók felelősségre vonást követelnek. Ahogyan egyikük fogalmazott: azért jött újra, hogy erre mindenkit emlékeztessenek.

A tüntetők egy része ismételten összecsapott a rendőrökkel. Csütörtökön pedig már középiskolások ezrei gyűltek össze egy parkban, hogy politikai reformokat követeljenek. Az egyik 16 éves lány a kormányzat hibájának tekinti a tüntetők állítólagos erőszakosságát, a kabinet ugyanis – szerinte – nem képes, vagy nem hajlandó reagálni a követeléseikre.

Hongkong kapcsán Donald Trump amerikai elnök is megszólalt. A kérdésre, miszerint az ottani helyzet előnyt jelent-e a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokban, a politikus azt felelte, hogy nem ebből a szempontból tekint erre a témára. Majd azzal egészítette ki, hogy humánus megoldásban bízik, amire szerinte a kínai elnök képes lesz Hongkong kapcsán.

Mindeközben a kínai kormánypropaganda is dolgozik, megpróbálja rossz fényben beállítani a tüntetőket. Egy baloldali brit közgazdász szerint Hongkong éppen a kínai reformok miatt sikeres, a nyugat pedig képmutató szerinte, mert az erőszakos tüntetéseket sehol nem tolerálják. Martin Jacques arra is emlékeztetett, hogy a britek soha nem adtak választójogot a hongkongiaknak.

A pekingi kormány a hongkongi helyzetet Kína belügyének tartja, amibe senki nem szólhat bele. Szerintük ugyanis az amerikai közösségi oldalak manipulálni próbálják a közvéleményt az ügyben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink