Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-21 19:20:00

Hihetetlennek hangzó, de kulcsfontosságú üzlet lehetett volna Grönland megvásárlása

Lemondta dániai látogatását Donald Trump, miután az ország kormányfője egyértelműen leszögezte: az amerikai elnök terveivel ellentétben nem kívánják eladni Grönlandot. Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a látogatásra. Amerikai lapok múlt héten számoltak be arról először, hogy az elnök szűk körben többször is felvetette a sziget megvásárlását, és a Fehér Ház munkatársai közül többen komolyan vizsgálták ennek lehetőségét.

Elmarad az üzlet, amit sokan eleinte viccnek gondoltak. Dánia határozottan elzárkózott attól, hogy a fennhatósága alá tartozó Grönlandot eladja az Egyesült Államoknak.


„Grönland nem eladó. Egyetértek a sziget vezetőjével, aki úgy fogalmazott: Grönland egyébként sem Dánia tulajdona, így igazából nem is ránk tartozik az ügy” – mondta a dán miniszterelnök.

A hihetetlen felvetést Donald Trump ugyanakkor komolyan gondolta. Ezt jelzi, hogy a dán kormányfő bejelentésére az amerikai elnök azzal válaszolt, hogy lemondta a következő hetekre tervezett dániai látogatását.

A Twitter-bejegyzésben közölt bejelentésében Trump megköszönte a dán vezetőnek, hogy „világosan beszélt”, mint mondta, ezzel „költséget takarított meg” a két ország számára.

Elemzők szerint a hihetetlennek hangzó üzlettel az Egyesült Államok kulcs fontosságú területhez juthatott volna. Grönlandon fontos katonai támaszpontokat létesíthettek volna, emellett új hajózási útvonalak nyílhattak volna meg. A legnagyobb haszonnal pedig az kecsegtetett, hogy ezzel az északi sarkvidék ásványkincseiből is nagyobb szelet juthatott volna az országnak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink