Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-20 07:44:00

Tinédzsergyilkosság és politikai válság Romániában

Egész Romániát megrázta a 15 éves Alexandra Măceșanu brutális meggyilkolása, ami – hasonlóan a négy évvel ezelőtti „Colectiv-tragédiaként” elhíresült tűzesethez – politikai botrányt okozott. A Hetek cikke.

Tinédzsergyilkosság és politikai válság Romániában

Július 24-én, szerdán tűnt el a tizenöt éves Alexandra Măceșanu, miközben Caracalból autóstoppal indult volna vissza falujába. A szülők még aznap este jelentették a helyi rendőrörsön, és egy Facebook-bejegyzésben kértek segítséget. Beszámolójuk szerint lányuk eltűnésének bejelentése­kor a rendőrök lekezelően bántak velük, s csak legyintettek, mondván: biztosan szerelmi ügy áll a háttérben.

Alexandra csütörtökön 11 óra 5 perckor tárcsázta először a segélyhívószámot, ahol sírva mondta el, hogy egy férfi megerőszakolta és megkötözte. A következő hét percben még kétszer hívta a 112-t, kétségbeesetten magyarázta, melyik lakónegyedben lehet. Utolsó szavai: „Jön, jön!” Ezt követően kilencszer próbálták visszahívni, de vélhetően az agresszor kikapcsolta a telefont.

A felvételek tanúsága szerint a diszpécserek végig lekezelően, az empátiát teljességgel nélkülöző hangon beszéltek a megvert és megerőszakolt tinédzserrel. 

Agresszív modorban követelték, hogy árulja el a tartózkodási helyét. A lány ugyan elmondta, hogy Caracal város Bold nevű negyedében tartózkodik, egy gát közelében, a rend­őrség mégis a lány keze ügyébe került névjegykártya alapján indult el nyomozni, amely egy másik lakónegyedbeli tömbházra vonatkozott, ezzel pedig értékes időt vesztegettek el.

Az első hívástól számítva tizenkilenc óra telt el, amíg a rendőrség elkezdhette a házkutatást az időközben beazonosított Gheorghe Dincă házában. A 66 éves férfi két napig tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz, ám előbb az autójából, majd a házából is előkerültek Alexandra személyes tárgyai. A rendőrök emberi maradványokat is találtak.

A caracali férfi végül beismerte tettét, sőt az áprilisban hasonló módon és körülmények között eltűnt Luiza Melencu meggyilkolását is magára vállalta.

Befolyásos kapcsolatok?

A sokkoló esetet követően kiderült: Gheorghe Dincăt 2010-ben pszichiátriai kezelésnek vetették alá. Nyolc évvel később mégis meghosszabbították gépjárművezetői engedélyét, holott ehhez pszichológiai bizonylatot is kellett mellékelnie. Hogy ezt hogyan szerezte meg, egyelőre rejtély. A gyilkosságok mögött bűnszervezetet sejtő családtagok azt valószínűsítik, hogy a férfinek befolyásos kapcsolatai voltak, így sikerült véghezvinnie a jogsértést.

A korrupció öl – ez volt az egyik jelszava a 2015-ös romániai kormányellenes tüntetéseknek, amelyet a „Colectiv-tragédiaként” elhíresült tűzeset váltott ki. A caracali gyilkosság sok tekintetben emlékeztet arra az esetre. Négy évvel ezelőtt a Colectiv nevet viselő bukaresti szórakozóhelyen hatvannégyen vesztették életüket – utóbb kiderült, hogy a helyiség nem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel. Ahogyan azzal is rövidesen szembesültek az áldozatok és hozzátartozóik, hogy az egész országban nem volt annyi betegágy súlyos égési sérültek számára, ahányan a balesetben megsérültek.

A botrányba belebukott a Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány. 

Klaus Johannis Dacian Cioloș uniós biztost kérte fel a technokrata kormány megalakítására. Cioloș egy éves kormányzása alatt újrarendezték soraikat a szociáldemokraták, és megnyerték a 2016-os parlamenti választásokat.

A mostani eseményektől sokan ismét a kormány menesztését várták. Ám a jelenlegi kormányfő határozott lépésekkel – egyelőre – elejét vette ennek. Előbb az országos rendőrkapitányt, az Olt megyei kormánybiztost, a caracali ügyészt és a Speciális Távközlési Szolgálat vezetőjét menesztették, de a belügyminiszter is benyújtotta lemondását. A társadalmi-politikai érzékenységet jól jelzi, hogy az oktatási miniszternek egy szerencsétlen nyilatkozat miatt kellett távoznia: arról beszélt ugyanis, hogy őt a szülei megtanították, hogy ne üljön be idegenek autójába…

Viorica Dăncilă kormányfő minisztériumközi bizottság létrehozását rendelte el, melynek élére Raed Arafatot, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjét nevezte ki. A bizottság a megalakulását követően jelentést terjesztett a miniszterelnök elé a 112-es sürgősségi rendszerre vonatkozóan, amely tizennégy rövid, közép és hosszú távon életbe léptetendő intézkedést tartalmaz. Többek között javasolták, hogy a feltöltős mobiltelefon-kártyák vásárlásakor kötelező legyen személyazonossági igazolvány felmutatása. Ettől a segélyhívó számot tárcsázó személy gyorsabb beazonosítását várják.

„Fogyatékos közösségek”

A társadalom és a hatóságok reakciója lesújtó látleletet adnak a rendszerváltás utáni Romániáról. „A román társadalom körében tabu a nők elleni erőszak”– mondta a Heteknek Csép Éva Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM!) kezdeményezője. Az állítás annak ellenére is igaz, hogy statisztikai adatok szerint minden harmadik nőt bántalmaztak már, és évente megközelítően kétszáz halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak Romániában.

A legfrissebb, 2019. január–június időszakra vonatkozó adatok szerint 946 személy esett szexuális erőszak, 112 gyilkosság és 19 851 családon belüli erőszak áldozatává.

A politikus törvénymódosító javaslatok mellett tájékoztató és tudatosító kampányok megszervezésével és lebonyolításával küzd a jelenség ellen. Tapasztalata szerint a falusi környezetben élőknek nehezebb szembenézni a problémával. Ennek oka az áldozathibáztatás, amellyel a Caracalban meggyilkolt lányok hozzátartozói is találkoztak.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

atv.hu

További külföldi híreink