Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-20 15:31:00

Kamerunban életfogytiglani börtönre ítélték az angolajkú szakadárok vezetőjét

Életfogytiglani börtönre ítélte kedden egy yaoundéi katonai bíróság a kameruni angolajkú szakadárok vezetőjét, Julius Ayuk Tabét és kilenc hívét - közölték az állami ügyészek és a védelem képviselői.

"A tíz vádlottat életfogytiglani elzárásra ítélték terrorizmus, illetve szakadár cselekmények vádjával" - közölte Martin Luther Achet államügyész.

Az ítélet hírét megerősítette Joseph Fru, a szakadárok ügyvédje is, aki "az igazságszolgáltatás paródiájának" nevezte a pert. A vádlottak nem ismerik el a katonai bíróság joghatóságát.

A védőügyvédek még nem közölték, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Julius Ayuk Tabe annak az Ambazónia nevű államnak az elnöke, amelyet a szakadárok önhatalmúlag akartak kikiáltani két nyugat-kameruni angolajkú régióban. 

2016-ban az északnyugati és a délnyugati tartomány lakóinak egy része tüntetni kezdett, azt követelve, hogy a központi hatalom biztosítson a számukra több jogot.

A hatóságok a követelést elutasították és a tüntetéseket megtorolták, válaszul a szakadárok egy része 2017-ben fegyvert fogott. A biztonsági erőkkel vívott összecsapások közel kétezer halálos áldozattal jártak a Nemzetközi Válságközpont (ICG) nevű kutatóközpont adatai szerint.

Az 54 éves karizmatikus mérnök informatikus, Ayuk Tabe nagyon népszerű Kamerun anglofón körzeteiben. Pere 2018 decemberében kezdődött. A nigériai titkosszolgálat 2018 januárjában 46 másik szakadárral együtt vette őt őrizetbe a nigériai fővárosban, Abujában, ahonnan Yaoundéba szállították. A kiadatást a nigériai igazságszolgáltatás törvénytelennek minősítette 2019-ben.

Május végén a szakadár vezető közölte, hogy kész tárgyalni a kormánnyal, de csak külföldön, előfeltételként az ő, illetve a vele fogva tartottak szabadon bocsátását nevezte meg.

A konfliktus kezdete óta Kamerun angol nyelvű térségében több mint 530 ezer ember hagyta el otthonát az ENSZ adatai szerint.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink