Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-17 15:44:00

Döbbenet: 614 ezer milliárd forintot kaszált Németország az euró bevezetésén

Egyes becslések szerint állampolgáronként nagyságrendileg 23 ezer eurót nyert Németország az euró bevezetésével, míg egy olasz lakos átlagosan 73 ezer eurót veszített az euróövezeti tagsággal az elmúlt csaknem húsz 20 évben - írta a Növekedés.hu alapján a Napi.hu.

Döbbenet: 614 ezer milliárd forintot kaszált Németország az euró bevezetésén
A kép illusztráció!

Az euró bevezetéséből toronymagasan Németország profitált a legtöbbet - derült ki a freiburg-i székhelyű CEP (Centre for European Policy) kutatóintézet közelítő becsléseiből.

A számos feltételezéssel élő tanulmány szerint a német lakosok fejenként több mint 23 ezer eurót, Németország összességében pedig 1893 milliárd eurót keresett 1999 és 2017 között az euró bevezetésével.

A legnagyobb vesztes ezzel szemben Olaszország volt, ahol fejenként 73 ezer eurónál is többet buktak az állampolgárok, míg országos szinten 4325 milliárd eurós költsége lehetett az euróövezethez való csatlakozásnak, ami vélhetően már soha nem térül meg. Ennek alapján nem is csoda, hogy egyre jobban erősödnek Olaszországban az euró ellenes hangok - írta a portál.

Az ECB számításai alapján az euró bevezetése óta a német gazdaság versenyképessége nőtt a legnagyobb mértékben az eurózónában, miközben több ország - köztük Olaszország, Portugália és Görögország - versenyképessége is romlott.

atv.hu/napi.hu

Ajánlom

További külföldi híreink