Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-08-18 06:20:00

Botrány: Nem tudták kiket kezelnek, sugárfertőzés érhette az orosz orvosokat is

Sugárfertőzés érhette azokat az orosz orvosokat, akik a múlt heti, balul sikerült rakétakísérlet sérültjeit látták el. Nem tudták, hogy nukleáris katasztrófa túlélőit kezelik, így nem is tettek óvintézkedéseket. Szakértők úgy látják, az orosz vezetésnek még ma is a fontosabb a katonai titoktartás, mint az emberek egészsége. További részletek a videóban.

Nukleáris szakértők fejezték ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök és kormánya életeket kockáztat azzal, hogy próbálja eltussolni az augusztus elején történt rakétarobbanás körülményeit.

Az észak-oroszországi baleset titkos információkat tárhat fel az ország nukleáris létesítményeiről.

"Úgy hiszem, Oroszország megpróbálja megőrizni a nyugalmát. Biztosítani akarják az embereket arról, hogy egyáltalán nincs semmi veszély. Én ezt nem hinném el." – fogalmazott a Fegyverkezést Ellenőrző Egyesület szakembere.

A katasztrófa öt tudós életét követelte. Az orosz Védelmi Minisztérium először csak két alkalmazott haláláról számolt be, valamint azt nyilatkozta, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. Később azonban kiderült, hogy a térségben a háttérsugárzás szintje több, mint fél órán át a megengedett háromszorosa volt.


És mivel a kísérletet a Fehér-tengeren végezték, tudósok most attól tartanak, hogy a vízbe is radioaktív anyag kerülhetett.

"Azok, akik a közelben laknak, hosszú távon sugárzásnak lehetnek kitéve és ez elég aggasztó." –fogalmazott egy fegyver ellenőr.

A szakemberek azt is hozzátették, a sugárzás akár több száz kilométerre is tovább terjedhetett a levegőben. Elenyésző mennyiségű radioaktív jódot mutattak ki például norvég-orosz határon is. A héten a hatóságok ki akartak telepíteni egy falut, amely a baleset közelében fekszik. Az akciót végül visszavonták. Az orosz atomenergia intézet akadémikusa szerint a lakosság egészségét semmi nem fenyegeti. A sérülteket ellátó orvosokat jelenleg Moszkvában vizsgálják, ők nem tudtak arról, hogy sugárferőzött betegeket látnak el.

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen fegyveren dolgoztak a tragédia idején, de Oroszország már közölte, hogy folytatják az új fegyvertípusok fejlesztését.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink